Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Teško dišemo zbog vrućina, a ne zbog lošeg vazduha

    Iako Beograđani poslednjih dana teško dišu, stručnjaci tvrde da je razlog samo tropska vrućina, jer je kvalitet vazduha dobar.
     
    Prema rečima dr Snežane Matić Besarabić, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u junu je u prestonici bilo gotovo kao u nekoj banji, jer je većina građana na godišnjim odmorima, pa izduvni gasovi automobila manje zagađuju okolinu, a dimnjaci uveliko „spavaju“.

    Kvalitet vazduha Gradski zavod za javno zdravlje ispituje sa 24 merna mesta i oni kažu da je vazduh najzagađeniji zimi kada dominiraju izvori kao što su ložišta.

    Gust saobraćaj u prometnim ulicama stalno izaziva zagađenje, međutim u grejnoj sezoni gradske toplane utiču na čistoću vazduha i u tom periodu zagađenost je najveća – kaže dr Matić Besarabić.
     
    Prema podacima Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja, na mernom mestu na Trgu JNA velika koncentracija čađi prelazila je maksimalno dozvoljene vrednosti sve do juna, kada se situacija stabilizovala. U poslednjih mesec dana ona ne prelazi dnevne vrednosti azot-dioksida i mikročestica.

    Pored tradiocionalno najzageđenijih ulica u centru Beograda stručnjaci beleže veliku buku i zagađenje i u Zemunu. Objašnjavaju da je zemunska Glavna ulica „kanjonskog tipa“ gde je velika koncentracija saobraćaja koji je glavni uzrok lošeg kvaliteta vazduha, ali da ništa bolje nije i u drugim naseljima prestonice, pogotovo u onim prometnim, kao što je Bulevar despota Stefana, područje Ade Huje i ulica na Vračaru.

    Beograđanima veliku nelagodnost stvara i komunalna buka koja je najjača oko Pančevačkog mosta, u Glavnoj i Višnjičkoj ulici. Inače, dozvoljeni nivo buke za gradski centar, zanatsku, trgovačku, administrativnu upravnu zonu sa stanovima, duž autoputeva i magistralnih saobraćajnica je za dan 65 decibela, dok je za noć 55 decibela.

    Iz Gradskog zavoda, prema poslednjim podacima, upozoravaju da je nivo buke za dan i noć iznad dozvoljenih vrednosti, ali da je to uobičajeno za velike gradove.
     
    Specifične materije od izduvnih gasova motornih vozila predstavljaju značajan indikator zagađenosti vazduha, posebno sa aspekta formiranja letnjeg smoga. Merna mesta su postavljena na značajnim raskrsnicama i saobraćajnicama i to: raskrsnica „London“ (Srpskih vladara – Kneza Miloša), na izlazu iz Terazijskog tunela (Moše Pijade – Nušićeva), „Lion“ (Bulevar Revolucije – M. Zečevića), Cvijićeva – 29. novembar, Novi Beograd (Otona Župančića – Pariske komune).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE