Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prva pomoć za bebe

    Verovatno će se većina složiti sa tezom da ne možemo biti sena svoje dece i da ponekad jednostavno treba rizikovati kad naša deca krenu u istraživanje sveta oko sebe.

    Isto tako veliki broj roditelja ima na umu kako moraju biti  hladne glave ako se slučajno nešto dogodi, znači da ne smeju paničiti i dozvoliti da ih strah obuzme.

    Sa decom se mogu dogoditi razne situacije kao npr. pad sa kreveta. U takvim je slučajevima najbolje proveriti detetovu prvu reakciju, znači ako plače i nakon toga se normalno ponaša, verovatno je sve u redu. Međutim ako je dete nakon pada pospano tada se obavezno konsultujte s pedijatrom.  U takvim situacijama preporučuje se buđenje deteta u toku noći na svaka tri sata kako bi mogli primetiti dali je došlo do nekih promjena. Uočite li i najmanju nepravilnost kao da zjenice nisu jednake odmah krenite doktoru.

    Osim padova deca znaju često da progutaju predmete koji mogu izazvati gušenje. Tada je najbolje omogučiti detetu da jako zakašlje ili ga primiti za noge i udariti po lopaticama s tim ako vidite strani predmet tada je najbolje izvaditi oprezno kako se ne bi opet vratio u grlo.
     
    Deca se često znaju žaliti na bol u stomaku. Tada uzmite tople obloge i lagano masirajte kružnim pokretima po trbuhu.

    Ako vam se dete guši u kašlju najbolje je uzeti eterično ulje metvice i sa namočenom gazom utrljati detetu lagano na pluća.

    Kod povišene temperature se preporučuje uzimanje puno tečnosti i ako odlučite tuširati dete tada je najbolje početi sa temperaturom koju trenutno ima i nakon toga je postupno rashlađivati sa malo hladne vode.

    Kod proliva i povraćanja ne treba odmah reagovati sa odlaskom kod lekara pogotovo ako se radi o povraćanju nakon kojeg se beba normalno ponaša ili kad ima proliv što se zna nekad dogoditi zbog silnog mleka koje konzumira. Doktoru je najbolje poći ako proliv ili povraćanje prati ujedno i povišena temperatura.

    U svim situacijama u kojima se nešto događa sa vašim detetom potrebno je ostati hladne glave, jer tada najmanje treba paničiti pogotovo ako uzmete u obzir kako se radi o nemoćnom biću koje u potpunosti zavisi od vas.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE