Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Redukcija unosa soli ne smanjuje rizik od srčanih bolesti

    Britanski tim stručnjaka tvrdi da redukcija unosa soli ne dovodi do smanjenja rizika od nastanka srčanih oboljenja, prenosi Rojters.

    Tim britanskih naučnika na čelu sa Rodom Tejlorom sa univerziteta „Ekster“ sproveo je istaživanje nad 6.489 ispitanika i došao je do zaključka da smanjenje unosa soli kod pacijenata koji boluju od koronarnih bolesti ne dovodi do poboljšanja niti do smanjenja smtnosti.

    Rezultati ove studije ne idu u prilog tvrdnji Svetske zdravstvene organizacije i Britanskog nacionalnog Instituta za zdravlje da dnevna količina unosa soli ne bi trebalo da prelazi tri grama, kao i preporuke američke agencije za zaštitu zdravlja građana da ljudi koji imaju visoki pritisak ne treba da unose više od jedan i po gram soli.

    „Naša istraživanja pokazuju da redukcija soli ima relativno skroman učinak u snižavanju krvnog pritiska koji je jedan od glavnih uzročnika nastanka srčanih oboljenja i smrtnosti“, objašnjava Tejlor.

    Pojedini naučnici tvrde da je za ovakvu vrstu istraživanja potreban uzorak od najmanje 18.000 ljudi, pa da prema tome rezultati ove studije nisu validni.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE