Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Roditelji u Indiji operacijom menjaju kćerke za sinove

    Šokantno! Ne samo da ubijaju nerođene devojčice, već ih sada pretvaraju u dečake genioplastijom
     
    Mlade devojke u Indiji prisiljene su na operacije promene pola zbog očajničke želje roditelja za sinovima. Hirurzi u gradu Indore navode da im se godišnje jave roditelji stotina devojaka.

    Hindustan Tajms prenosi da se sve odvija na poznatim klinikama i bolnicama za decu, a pacijenti su uzrasta jedne do pet godina.

    Proces koji se koristi za „proizvodnju“ muške od ženske dece poznat je kao genioplastija.

    U indijskom društvu jako je važno imati sinove, dok su kćerke teret za porodicu.

    Testovi za određivanje pola deteta dokom trudnoće su nezakoniti, kako bi se pokušali sprečiti abortusi, kada žena sazna da nosi žensko dete.

    Bogati roditelji iz Delhija i Mumbaija, navodno za relativno nisku cenu, oko 2.250 evra, hirurški „ispravljaju“ svoje kćerke.

    Vest da decu podvrgavaju operacijama koje se obično izvode u cilju ispravljanja genitalnih abnormalnosti kod odraslih pacijenata, izazvala je žestoke reakcije na Twitteru i drugim društvenim mrežama.

    „Šokantno! Ne samo da ubijaju nerođene devojčice, već ih sada pretvaraju u dečake genioplastijom“, kaže feministkinja Taslima Nasren na svom Twitter profilu, dodajući da bi lekari koji pristaju na takve zahvate trebalo da dobiju doživotnu zatvorsku kaznu.

    Lekari tvrde da su u pitanju operacije onih sa urođenom manom


    Nacionalni savet za zaštitu prava deteta saopštio je da tražilo da se u bolnicama sprovede istraga.

    Roditelji su navodno insistirali na operacijama, uprkos tome što su im lekati kazali da će „pretvaranjem“ u muškarca oni biti neplodni.

    Postupak podrazumeva ugradnju penisa korištenjem tkiva iz ženskog oplnog organa, nakon čega se dete podvrgava hormonskoj terapiji.

    Njih sedam koji su uradili operacije kažu da su do sada operisali 200 do 300 devojčica, od kojih je samo jedna starija od 14 godina.

    Lekari tvrde da su operisana isključivo ona deca čiji unutrašnji organi ne odgovaraju njihovom spoljašnjem polnom organu. Kao najčešći slučaj oni navode devojčice rođene sa nekim unutrašnjim muškim organima. U Indiji ne postoji sistem koji bi oborio takve tvrdnje.

    „Kako dete raste, on ili ona će biti zbunjeni kojem polu pripadaju. Ovakav zahvat može da pomogne u rešavanju problema“, rekao je dr Joši Milind, dečiji hirurg koji obavlja ovakve zahvate.

    „Mislim da moje dete neće biti zbunjeno svojim polom, a ja mogu da živim normalan život, jer dete se operacije eće ni sećati“, kazao je jedan roditelj za Hindustan Tajms. 

    Dr Briješ Lahoti, takođe dečiji hirurg, kaže da u Indiji nema problema u obavljanju tih operacija, te da su za njih potrebni samo saglasnost i izjava roditelja. 

    To su, objašnjava, operacije gde se pol deteta određuje na osnovu unutrašnjih, a ne samo spoljnih organa.

    Šta ako roditelj greši?


    No, bez odgovarajućeg zakona o zaštiti prava deteta, ceo slučaj može u praksi imati veći društveni doseg, navode medicinsko-pravni stručnjaci.

    „Operacije mogu da imaju doboke, dugoročne posledice na pojedince, koji ne mogu da prihvate pol koji im odrede roditelji i lekari, u uzrastu kada oni ne mogu da daju svoj pristanak“, kazao je Sučitra Inamdar, savetnik u Mumbaiju.

    On je mišljenja da bi ljudi trebalo da butu osetljiviji kada je ova tema u pitanju.

    Upitan o pristanku deteta, on je kazao da se u Indiji pristanak roditelja traži za mlađe od 14 godina, što otvara brojna pitanja o pravima te dece, koja bi možda kada odrastu htela da budu ono kako su rođeni.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE