Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nibens grupa: Izgradićemo autoput ako nas banke odblokiraju

    Rok za izgradnju 86 kilometara Koridora 10 od Novog Sada do Horgoša – 20. jul neće biti probijen ukoliko sve banke odblokiraju račune putarskim preduzećima „Nibens grupe“ i ukoliko im budu obezbeđeni energenti, izjavio je danas Tanjugu direktor Preduzeća za puteve „Niš“ Milutin Gašević.


    Direktor Gašević, koji takođe rukovodi  „Nibens grupom“, kazao je kako je pet najvećih poverilaca, banaka, odblokiralo račune tim preduzećima u petak, a preostalih devet trebalo bi to da učini danas ili sutra.

    „Banke imaju večeras sastanak, a ja ću se sutra sastati sa njima i saznati šta su odlučile“, rekao  je Gašević.

    Novi čelnik „Nibens grupe“ je istakao da će, ukoliko sa bankama i dobavljačima do polovine ove sedmice bude dogovoren reprogram duga i obezbeđeni energenti, preduzeća nastaviti sa gradnjom autoputa i završiti do 20. jula deonicu od Novog Sada do Horgoša.

    „Mi imamo ljude i svu mehanizaciju i mogli bi veoma brzo da se organizujemo. Potrebni su nam samo energenti i odmah bi moglo da počne da se radi“, dodao je Gašević.

    Na izgradnji autoputa od Horgoša do Novog Sada u 2009. su završene dve deonice po 10 kilometara: Bikovo – Žednik od 28. do 38. kilometra od mađarske granice i Sirig – Novi Sad od 98. do 108. kilometra.

    Kredit od 300 miliona za zarade i nabavku materijala


    Uz reprogram duga trebalo bi da bude dogovoren sa bankama i dobavljačima i kredit od 300 miliona dinara za zarade i nabavku materijala za nastavak započetih radova.

    Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović je, takođe, rekla za Tanjug da bi autoput od Novog Sada do Horgoša mogao da bude završen do 20. jula ako se ubrza rešavanje problema preduzeća „Nibens grupe“.

    „Nije nemoguće ispoštovati taj rok ako se ubrzo reši problem sa bankama i ako država obezbedi energente“, rekla je Vukanovićeva.

    Ona je rekla da sindikati putara iz tih preduzeća još nisu uključeni u sve to i da će ako se to ne dogodi, a ubrzo se ne pronađe rešenje za njih, možda opet organizovati blokade saobraćaja.

    U „Koridorima Srbije“ rečeno je Tanjugu da su raniji protesti poljoprivrednika i  putara usporili radove na delu od Horgoša do Novog Sada, ali i da veruju da taj rok neće biti probijen ako se pojača angažovanje ostalih članova konzorcijuma koji grade autoput na tom delu Koridora 10 kroz Srbiju.

    U „Koridorima Srbije“ kažu da poslove organizuju tako da problem sa „Nibens grupom“, što manje utiče na dinamiku radova i ugovorima utvrđene rokove.

    Trenutni radovi na autoputu Novi Sad-Subotica


    Na trasi Koridora 10 od Horgoša do Novog Sada, prema podacima tog preduzeća, na 47 km od Subotice prema Novom Sadu obavljaju se redovni radovi predviđeni dinamičkim planom, kao i da građevinsko preduzeće „Planum“, koje nije deo „Nibens grupe“, postavlja drugi sloj asfalta.

    Od 13 km prema Novom Sadu nastavlja se izrada završnog, trećeg sloja asfalta, a u toku su betonski radovi na naplatnoj rampi koja se nalazi na sedmom kilometru od Horgoša i biće nastavljena elektroradovima kako bi na njoj bila postavljena rasveta.

    Tamo gde je prethodno urađen završni sloj asfalta ovih dana se vrše pripreme za postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije, obavlja uređenje putnog pojasa, postavlja zaštitna ograda, odvodni kanali i obavljaju drugi radovi.

    Pravovremena isporuka bitumena omogućava da se dnevno asfaltira završnim slojem asfalta oko dva kilometra trase pune širine, a ugrađuje se više od 2.000 tona asfalta dnevno.

    Tri sloja asfalta su postavljena na više od 15 km, a dva sloja asfalta na više od 60 km trase.

    Izgradnja nadvožnjaka i mostova je takođe u završnoj fazi duž cele trase.

    Što se tiče „Ipsilon“ kraka (dela severnog kraka Koridora 10), od Subotice do Kelebije u dužini od 24 kilometra, održavanje javnog tendera za izmeštanje domaćih dalekovoda zakazano je za 30. jun.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE