Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Održana prva „Star Wars“ fan konvencija u SKC-u

    Prva Star Wars fan konvencija, posvećena kultnoj franšizi Džordža Lukasa „Ratovi zvezda“, održana je sinoć u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra.

    Konvencija je organizovana po ugledu na slične događaje koji se više od 30 godina održavaju u Americi i izuzetno su popularni, a jedan od organizatora Vladimir Vesović je Tanjugu rekao da je prijatno iznanađen posetom i interesovanjem.

    Vesović je primetio da je među nekoliko stotina posetilaca bilo i dece, ali i odraslih ljudi, roditelja koji su odrastali uz „Star Wars“ i koji su istinski fanovi.

    Održana su predavanja na različite teme – o filmskoj sagi, mačevanju, kolekcionarstvu, izložene su bogate kolekcije (igračke, sličice, laseri, knjige, kutije za pez bonbone), crteži, diskovi sa komjuterskim igricama, a sve to inspirisano „Ratovima zvezda“.

    Najmlađi su igrali komjuterske igrice „Star Wars“, isprobavali kacigu Storm trupera, polaznici škole „Djorđe Lobačev“ su crtali Lukasove junake, a sva mesta na predavanjima bila su popunjena.

    Najveće interesovanje izavalo je pojavljivanje ljudi u kostimima Dartvejdera, Čubake i Trupera. Svi su želeli da se fotografišu sa njima, a veliki kolekcionar predmeta inspirisanih „Ratovima zvezda“, pevač Marko Bulat potpisivao je fotografije na kojima je obučen kao džedaj.

    Bulat je pokrenuo i inicijativu za osnivanje kluba ljubitelja „Star Wars“, a Vesović očekuje da ta ideja zaživi do sledeće konvencije.

    Zanimljivo je da je ideja o konvenciji potekla od arheologa Marka Aleksića, koji je želeo da održi predavanje i uporedi klasične mačeve i laserske iz „Ratova zvezda“. To je podstaklo strip crtače, kolekcionare i sve ostale ljubitelje džedaja da se okupe i rezultat je prva beogradska „Star Wars“ konvencija.

    Vesović očekuje da će sledeća konvencija biti još bolja, pri čemu ne želi da je poredi sa američkim.

    „U SAD je sve dostupnije, lakše se dolazi do mačeva, kostima, opreme, u Srbiji danas i mogu da se nađu, ali su previše skupi, te laserska sablja košta oko 18.000 dinara“, objasnio je Vesović.

    Lukas je prvi deo serijala nazvan „Ratovi zvezda: nova nada” snimio 1977. godine. Usledili su „Imperija uzvraća udarac” i „Povratak džedaja”, kao i tri epizode o događajima koji prethode prvom delu – „Fantomska pretnja”, „Rat klonova” i „Osveta Sita”.

    „Ratovi zvezda“ su brzo prerasli u pravi fenomen popularne kulture, a Lukas je najavio i 3D verziju filmova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE