Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li je upravo otkrivena najveća misterija moderne umetnosti? Za sve je kriva jedna tužba

  Najveća misterija moderne umetnosti, identitet najpoznatijeg grafiti umetnika na svetu koji se potpisuje pod pseudonimom Benksi uskoro bi mogao biti otkriven, javljaju britanski mediji.

  Još je 2008. godine objavljeno da je ulični umetnik Benksi, najveća misterija moderne umetnosti, navodno Robin Guningam rođen 1973. godine u Bristolu, a sada je, prema pisanju Daily Maila, upravo on imenovan kao prvooptuženi u pravnoj tužbi za klevetu. U članku se tvrdi da je Guningam zapravo Benksi, a njegov suoptuženik je Pest Control Ltd – kompanija koja prodaje Benksijeve radove.

  Tužbu je, prema pisanju lista, podneo preduzetnik Endru Galager, čiji je advokat rekao da ne može komentarisati parnicu.

  Galager i Benksi već se godinama, inače, povlače po sudovima oko autorskih prava. Benksi je ranije tužio Galagera zbog prodaje njegovih radova bez dozvole, prenosi Jutarnji list.

  Galagerova kompanija „Brandalised“ nudi, naime, ljubiteljima Benksija pristupačne kolekcionarske grafite. Takođe, Galager poseduje i kompaniju za izradu čestitki Full Color Black sa reprodukcijama radova slavnog umetnika.

  Pre tri godine Benksi, koji je jednom izjavio da su autorska prava za gubitnike, izgubio je spor protiv Galagera. Anonimni ulični umetnik pokrenuo je pravni postupak protiv Galagerove kompanije za izradu čestitki koja je reprodukovala njegov rad sa prikazom maskiranog protestanta kako baca hrpu cveća. Rad pod nazivom „Flower Thrower“, takođe poznat kao „Love Is In The Air“, izvorno se pojavio 2003.godine  na 760 kilometara dugom zidu koji deli Palestinu od Izraela.

  Kancelarija za intelektualno vlasništvo EU tada je ocenila da je Galagerovo poslovanje bilo legitimno. Mark Stefens, advokat koji savetuje umetnika, rekao je za Guardian: „Benksi je u teškoj poziciji zato što on ne proizvodi sopstveni asortiman robe, a zakon je sasvim jasan – ako nosilac žiga ne koristi žig, onda se on može preneti na nekoga drugog ko to želi.“

  „Mora se istaći da je još jedan faktor vredan razmatranja – to što se on ne može identifikovati kao vlasnik takvih dela jer je njegov identitet skriven. Nadalje, ne može se bez sumnje utvrditi da umetnik ima bilo kakva autorska prava na grafit“.

  Benksi je prvi put zapažen kada je oslikavao vozove i zidove u svom rodnom gradu Bristolu tokom ranih 1990-ih.

  A kako se ulična umetnost i grafiti mogu smatrati krivičnim deom, početku se mislilo da je umetnik ostao anoniman kako bi izbegao sukob sa zakonom.

  Tokom 2000-ih njegova su se dela počela pojavljivati širom Ujedinjenog Kraljevstva i drugih delova sveta. Uprkos velikom interesu javnosti i brojnim pokušajima da se otkrije ko se krije iza slavnih grafita, Benksi, čiji radovi se danas prodaju za milionske iznose, nikada nije potvrdio svoj identitet.

  Izvor: Bizlife

  Foto: AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE