Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Letnji scenski programi u Madlenianumu

    Predsednica Upravnog odbora Madlenianuma Branka Radović najavila je  da će po završetku redovne sezone taj teatar organizovati više scenskih programa i tokom letnjih meseci.
     
    „Sezona koja je pri kraju bila je u mnogim elementima uspešna, ali i naše pozorište oseća opšte stanje u zemlji. Vreme je teško za kulturu, naročito za elitne umetnosti kao što su balet i opera“, rekla je ona na konferenciji za novinare. 

    Poslednja redovna predstava biće drama „Doručak kod Tifanija“ 23. juna. 

    U prvoj sedmici jula u Madlenianumu će gostovati komedija „Sve za tebe ljubavi“, po motivima Alda Nikolaja u režiji Ivane Bogićević, kao i monodrama Dragane Bošković „Povratak kraljice Marije Karađorđević“ u izvođenju Ljiljane Stjepanović.

    Od 6. do 8. jula biće priređen ciklus javnog čitanja novih dramskih tekstova. To su „Zoe“ – dramatizacija romana Mome Kapora koju je napisala Vanja Nikolić, „Konačna istina“ Veroslava Rančića i „Tajna Grete Garbo“ hrvatskog autora Mira Gavrana.

    Članica UO Madlenianuma Ana Radivojević Zdravković objasnila je da su sva tri teksta „kandidati“ za postavljanje na scenu u narednoj sezoni.

    Ova režirana čitanja, uz učešće profesionalnih glumaca, biće prilika da oslušnemo mišljenje publike i odlučimo koji ćemo komad raditi u 2012. godini, dodala je ona.

    „Konačna istina“ je drama o knezu Pavlu Karađorđeviću i njegovoj porodici. Kuriozitet je da će u čitanju učestvovati princeza Jelisaveta Karađorđević, koja je lik u ovom komadu.

    Podsetivši da je učestvovala i u konsultacijama tokom nastanka teksta, ona je ukazala da su ljudi malo znali o privatnom životu njenih roditelja, „tragedijama i dugogodišnjoj čežnji za zemljom u koju nisu mogli da se vrate“.

    Princeza je dodala da je vrlo raduje scensko predstavljanje ove priče i da će se truditi da pročita replike svog lika na najbolji način.

    Direktorka Zadužbine „Momo Kapor“ Ljiljana Kapor rekla je da je mlada dramaturkinja Nikolić zatražila dozvolu za dramatizaciju „Zoe“ dok je Kapor još bio živ i da se njen suprug tada obradovao, jer ga je zainteresovalo kako će ovu priču razumeti nova generacija. Naslovni lik tumačiće Ivana Žigon.

    Krajem avgusta u Madlenianumu će opet biti izveden „Povratak kraljice Marije Karađorđević“, kao i predstava sa stalnog repertoara „Čekaj me na nebu, ljubavi moja“, a septembar počinje sa jednim od hitova ovog teatra „Miris kiše na Balkanu“. 

    Orkestar Opere i teatra Madlenianum gostovaće na „Mokranjčevim danima“ u Negotinu, gde će 10. septembra sa solistom Stefanom Milenkovićem svirati dela Mendelsona i Čajkovskog, a 12. septembra izvešće operu sa svog repertoara „Mandragola“ Ivana Jevtića.

    Za 27. septembar najavljena je premijera baleta „Praznik ljubavi“ u koreografiji Aleksandra Ilića.

    Mladi umetnik je rekao da mu je inspiracija roman Teodore Sujić „Capesella bursa pastoris“, koji je pun energije i emocije, što su osnovni elementi njegovog rada, a koristiće muziku mladog američkog kompozitora Dastina O’Halorana kao i nekih domaćih autora.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE