Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Radnicima slađe otpremnine od posla

    Psihologija domaćih radnika koji štrajkuju glađu tražeći posao i plate, a kada im se to ponudi, radije uzimaju otpremnine, iznenadila je mnoge.
     
    Tako su nedavno skoro svi radnici Niteksa odlučili da kroz otpremnine naplate dugogodišnje zaposlenje u tom preduzeću, umesto da ostanu i da rade za novog gazdu – italijanski Beneton.
     
    Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, poslednjeg dana aprila, ubeleženo je 12.797 nezaposlenih tekstilaca i 26.014 nezaposlenih proizvođača odeće.
     
    Ove brojke će uskoro biti za koju stotinu veće, jer će im se pridružiti bivši radnici Niteksa.

    Odluka radnika nekadašnjeg niškog giganta nije jedinstvena. Slično su rezonovali i radnici kragujevačke Zastave kada su stigli Italijani, pa i Zastave Elektro u Rači s dolaskom Jure.

    U Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata to objašnjavaju umorom i razočarenjem.

    “Radnici po pravilu ne veruju da će od posla biti išta, pa i kada je u pitanju čuveni Beneton“, objašnjava Ranka Savić, predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

    “To su sve ljudi sa više od 50 godina. Prosek starosti u Niteksu je 53 godine. Oni su izmoreni. Za njima je već jedna neuspešna privatizacija. Teško je poverovati ali u „Filipu Morisu“, u kome je prosek plata 112.000 dinara, sada se 150 radnika dobrovoljno prijavilo za odlazak. Srpski radnik više ne može da se izbori sa stresom, strepnjom od otkaza, pritiskom. Oni su umorni od tranzicije i svega što su prošli”, navodi ona.

    Agencija za strana ulagnja SIEPA, preko koje idu podsticaji investitorima, ne vodi evidenciju o tome koliko starih radnika odmah napusti firmu. Firme sa kojima oni sarađuju, doduše, uglavnom pokreću nova preduzeća, pa je malo onih sa zatečenim zaposlenima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE