Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Holandski mirovnjak: Hteo sam da pucam u Mladića

    Bodevijn Kok, koji je u vreme rata u BiH bio 20-godišnji kaplar i jedan od 400 „plavih šlemova“ holandske armije, priča o susretu sa Mladićem u Srebrenici.
     
    Bodevijn Kok, koji je u vreme masakra u Srebrenici bio 20-godišnji kaplar i jedan od 400 „plavih šlemova“ holandske armije čiji je konvoj otišao napustivši 50.000 muslimanskih civila koje je trebalo da štitite, zauvek će pamtiti kako je u tom trenutku general Ratko Mladić stajao pored puta i podrugljivo mu salutirao.
     
    Umesto da se suprotstavi srpskim snagama, mladi Holanđanin se predao, kao i njegovi drugovi, a zatim su, što je predstavljalo krajne poniženje, još i pomagali Srbima da muslimanske izbeglice utovare u autobuse koji će ih odvesti u skladu sa naređenjima generala Mladića.

    – Kada sam ga u tom trenutku video, poželeo sam da imam pušku i da pucam u njega, ali on nas je razoružao – priča Kok u intervjuu za “Sandi tajms”.

    U petak je ovaj nekadašnji pripadnik „plavih šlemova“ na televiziji gledao Mladićev izlazak pred sud u Hagu. Kaže da mu general, koga naziva “monstrumom”, nije delovao suviše slab i bolestan da bi mu se sudilo.

    Naprotiv, tvrdi da je u njegovom oku ponovo prepoznao stari sjaj po kome pamti generala iz Bosne koji je naredio masakr.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE