Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Usvajanje Strategije za zemlje dunavskog sliva u junu

    Strategija za zemlje dunavskog sliva, koja podrazumeva jačanje subvencija u saobraćajnu infrastrukturu podunavskog regiona, u obnovnljive izvore energije i turizam, trebalo bi da bude usvojena 25. juna, rekao je danas gradonačelnik Ulma, grada na Dunavu u Nemačkoj, Ivo Goner (Gonner).

    Na Evropskoj konferenciji podunavskih gradova i regiona u Beogradu Goner je rekao da je nacrt te strategije usvojen u decembru 2010. i da je pojačanje subvencija ključna stvar za veću iskorišćenost potencijala Dunava.

    „Kvalitet vode Dunava treba da bude prioritet, kao i zaštita životne okoline i obrazovanje mladih o vaznosti tih pitanja. Strategija bi trebala svemu tome da doprinese“, kazao ge on i naveo da se predstavnici zemalja kroz koje protiče Dunav sastaju od 1998. godine.

    Gradonačlenik Beograda Dragan Đilas je istakao da se trenutno koristi samo 10 odsto kapaciteta Dunava i da je Beogradu u svojoj strategiji razvoja prepoznao tu veliku reku kao jedno od ključnih mesta.

    „Prošle godine u Beograd je stiglo 400.000 turista, a najveći deo njih prošao je kroz beogradsko pristanište“, kazao je gradonačlenik.

    On je najavio da će ovih dana početi izgradnja velikog mosta preko Dunava, od Zemuna do Borče, koji će predstavljati vezu sa nekoliko zemalja.

    Potpredsednik Vlade i predsednik Radne grupe za saradnju sa EU u Podunavlju Božidar Djelić je naveo da je ukupno 250 miliona evra uloženo u mostove preko Dunava u Srbiji, uključujući most u Beogradu, čija je izgradnja najavljena.

    On je dodao da je sliv Dunava kroz Srbiju četvrtina celog sliva te reke.

    Vlada Srbije je u septembru 2009. godine donela odluku o osnivanje te radne grupe u koju je uključeno deset ministarstava, predstavnici vlade Vojvodine i Kancelarije za evropske integracije.

    Skupu u Beogradu prisustvuju i gradonačlenik Budimpešte Ištvan Tarloš, predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši, clan gradskog veća Beča Majkl Ludvig i drugi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE