Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbiji 3,5 miliona eura za razvoj palijativnog zbrinjavanja

    Palijativno zbrinjavanje je pristup kojim se poboljšava kvalitet života pacijenata suočenih sa neizlečivom bolešću, kao i njihovih porodica kroz prevenciju i olakšavanje patnji putem lečenja bola i drugih problema – fizičkih, psiholoških i duhovnih, rečeno je danas na konferenciji za novinare povodom početka projekta „Razvoj palijativnog zbrinjavanja u Srbiji“ koji finansira EU.
    Ministar zdravlja Zoran Stanković je kazao da je Srbija, u Startegiji za palijativno zbrinjavanje, koja je usvojena zajedno sa Akcionim planom marta 2009. godine, ovom problemu široko pristupila definišući palijativno zbrinjavanje kao period od postavljanja dijagnoze teške bolesti do kraja perioda žalosti.
    Stanković je istakao da su bolesti koje zahtevaju palijativno zbrinjavanje u najvećem procentu maligni tumori, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, opstruktivne bolesti pluća, HIV/AIDS, saobraćajne nesreće i traumatizam.
    Prema njegovim rečima, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti palijativno zbrinjavanje obuhvata jačanje službi kućnog lečenja u 88 domova zdravlja, koji pokrivaju teritoriju veću od 25.000 stanovinika sa timovima koga čine lekar, medicinska sestra, psiholog, socijalni radnik i volonteri, a po potrebi se uključuju svešteno lice i neuropsihijatar.
    U bolnicama u okviru odeljenja za produženo lečenje i negu formiraju se jedinice za palijativno zbrinjavanje sa ukupno 300 postelja u 27 bolnica, u kojima rade jedan doktor specijalista interne medicine i medicinske sestre.
    – Kao vrh piramide palijativnog zbrinjavanja jeste formiranje Centra za razvoj palijativnog zbrinjavanja u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, čiji je zadatak da prati, istražuje i predlaže mere za unapređenje razvoja plaijativnog zbrinjavanja, a koji će sarađivati sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, međunarodnim organizacijama, medicinskim fakultetima i drugim udruženjima – istakao je ministar Stanković.
    – EU je Srbiji namenila 3,5 mil EUR za podršku razvoju palijativnog zbrinjavanja, od čega je 2,7 mil EUR namenjeno edukaciji u oblasti palijativnog zbrinjavanja i formiranju specijalizovanih službi za palijativno zbrinjavanje, a 0,8 mil EUR je namenjeno za kupovinu vozila za timove za palijativno zbrinjavanje domova zdravlja i medicinske opreme za opremanje jedinica za palijativno zbrinjavanje u opštim bolnicama – rekla je član Delegacije EU u Srbiji Jolanda San Hoze.
    Ona je dodala da je palijativno zbrinjavanje posebna oblast zdravstvene zaštite, u okviru koje se primenjuje multidisciplinarni pristup koji omogućava smanjenje medicinskih, psiholoških i spiritualnih problema.
    Ministarstvo zdravlja je takođe namenilo 0,6 mil EUR za rekonstrukciju prostora namenjenog jedinicama za palijativno zbrinjavanje u opštim bolnicama širom Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE