Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bebe su pametnije nego što mislite

    Rezultati novog istraživanja pokazali su da su bebe već sa 12 meseci sposobne za logičko razmišljanje i analitičko procenjivanje situacije. To im omogućava da predvide kako će se neka situacija razvijati čak i ako im scenario nije poznat od ranije.

    U prirodi nije retkost da jedinka reaguje na određeni način ako se nalazi u ponovljenoj situaciji, ali bebe koriste ono što obično nazivamo zdravim razumom kako bi predvidele budućnost i u situacijama u kojima se nalaze prvi put.

    Naučnici su zaključili da se mogućnost takvog razmišljanja kod beba razvija pre prvog rođenada, mnogo ranije nego što se do sada verovalo.

    Tokom nedavnog istraživanja bebama su pokazivane animacije u kojima su razločito obojeni oblici „skakali“ naokolo u ograđenom prostoru koji je na dnu imao rupu.

    Naučnici bi zatim malo „zamutili“ sliku, a tokom tog zamućenja jedan od predmete bi „pao“ kroz rupu i pojavio se pred bebama. Psiholozi su utvrdili da su čak i veoma male bebe pokazivale iznenađenje kada bi u rupu upao predmet koji je bio najudaljeniji.

    Naučnici su na osnovu reakcija malih ispitanika zaključili da i bebe koriste relativno komplikovane načine zaključivanja u vezi sa objektima koji su im pokazani. Bebe su istovremeno pratile njihov oblik, brzinu kretanja i položaj u prostoru, pa su na osnovu toga bile u stanju da zaključe koji bi predmet trebalo da padne u rupu iako pre toga nisu imale slična iskustva, prenosi „Dejli mejl“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE