Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nebezbedno testiranje raka dojke?

    Više od 80 odsto Amerikanki, obuhvaćenih najnovijom anketom, smatra da su izmenjene domaće smernice za testiranje na rak dojke „nebezbedne“
     
    .Novim smernicama se napušta ranije stanovište da bi sve žene, posle 40. godine, trebalo da obavljaju mamografske preglede jednom godišnje, izveštava Rojters. Amerikankama se sada savetuje da obavljaju redovne preglede tek od 50. godine, s tim što je dovoljno da između 50 i 74 godine to čine jednom u dve godine.

    Anketa Medicinskog fakulteta Univerziteta Masačusetsa, obavljena na 247 žena u četrdesetim godinama, koje su regrutovane u zdravstvenim ustanovama, gde su došle radi redovne godišnje mamografije, pokazala je da, na svakih 10 ispitanica, bar osam njih smatra da nove smernice nisu u redu i namerava da se i dalje redovno godišnje testira i pre 50. godine.

    Zaključeno je da Amerikanke, pod dejstvom dugogodišnjih agresivnih kampanja o važnosti prevencije raka dojke, znatno preuveličavaju opasnost obolevanja od te bolesti.

    Anketirane žene u proseku smatraju da je prosečna Amerikanka pod rizikom od 37 odsto da u nekom trenutku u životu oboli od raka dojke, dok prema naučnim saznanjima samo 12 odsto njih jednom u životu oboleva od te bolesti.

    Govoreći u prilog novih smernica, američki stručnjak Majkl Lefevr je istakao da bi njihovom primenom smrtnog ishoda od raka dojke bilo spaseno sedam na hiljadu žena. Kada bi se mamografiji, umesto toga, svake godine podvrgavale sve žene starije od 40. godina, bila bi spasena samo još jedna žena više na hiljadu.

    Lefevr je podsetio i kako je mamografija za neke žene bolna i da kod čak svake druge u četrdesetim godinama može da da sumnjiv rezultat, zbog čega biva izložena novim testiranjnjima, često se izlažući dodatnom zračenju ili invazivnoj, skupoj i bolnoj biopsiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE