Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Francuska šampion uličnog pozorišta

    Francuska je već više od 30 godina šampion u uličnim pozorišnim festivalima koji, posle bioskopa, privlače najveći broj gledalaca, rekao je predsednik Nacionalne federacije uličnih umetnika Pjer Prevo.

    Kako prenose mediji, na uličnim trgovima širom Francuske godišnje se održi preko 250 uličnih pozorišnih festivala, koji privuku pažnju čak 34 odsto građana Francuske.

    „Umetnici su razvili nove vrste teksta koji je prilagođen izvođenju na uličnim trgovima i koji je po ukusu savremene publike i u skladu sa aktuelnim temama, tako da ulične trupe bivaju sve popularnije“, rekao je Prevo.

    „Ulični festivali su veoma popularni, oni predstavljaju neku vrstu porodičnog okupljanja, na kojima deca ponovo postaju posmatrači“, smatra Žan Mari Sonži, umetnička direktorka Festivala cirkusa i pozorišta.

    Primera radi, Ulični pozorišni festival u Nantu godišnje poseti između 400.000 i 600.000 gledalaca.

    Ulične pozorišne trupe uživaju popularnost i na međunarodnoj sceni. Predstave pozorišne trupe Roajal de Luksa na turneji u Berlinu, organizovane povodom dvadeset godina od pada Berlinskog zida, videlo je preko 1,5 milona gledalaca, a njihovu londonsku turneju čak dva miliona gledalaca.

    „Predstave se besplatne. Ali to ne znači da kvalitet nije na najvišem nivou. Umetnici oduvek tragaju za novim umetničkim prostorima, a trgovi, bulevari i ulice postaju mesta okupljanja ljudi na kojima se oni ponovo zbližavaju, razgovaraju o nekim lepim stvarima“ , objsašnjava Žan Luk Kurku, osnivač trupe Roajal de Liks.

    Međutim ova vrsta umetnosti, bez obzira na popularnost, suočava se sa finansijskim problemimima jer država za nju izdvaja samo 1,6 odsto sredstava namenjenih spektaklima uživo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE