Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Selektori Venecije čekaće Tucakovićev film

    Srpski igrani film „Doktor Rej i đavoli“, o boravku slavnog američkog reditelja Nikolasa Reja u Beogradu, nije još gotov, ali i dalje ima šansu da bude prikazan ovog leta u Veneciji, najavio je reditelj i scenarista Dinko Tucaković. On je rekao Tanjugu da je Direkcija festivala u Veneciji pristala da produži rok za prijem završne verzije tog filma, i izrazio uverenje da će film, i pored cajtnota, stići na festival.

    „Mi smo u delikatnoj poziciji. Razlog snimanja filma je realnost radnje i događanja. Činjenica je da je Rej boravio u periodu od 1964. do 1966. godine u Beogradu. Snimali smo u prethodnim mesecima, ali se gro realnih scena dešavao u letnjem periodu. Mogli smo umetnički to da transkribujemo u neki drugi period, ali to ne bilo verno duhu filma“, rekao je Tucaković.
    Festival u Veneciji, koji će biti održan krajem leta, sprema veliki program povodom 100. godišnjice rođenja Reja, autora kultnog „Buntovnika bez razloga“, te je zainteresovan da prikaže i film „Doktor Rej i đavoli“.
    Tucaković je izrazio uverenje da će „mada je ekipa u cajtnotu, sve funkcionisati kako treba“.

    „Do 24. juna se šalju prijave za Veneciju sa skrinerom filma. U dogovoru sa direkcijom festivala mi smo uspeli da dobijemo malo bolju ponudu – da do 24. juna pošaljemo skriner sa dosadašnjim materijalom, a da završnu verziju prikažemo direkciji nekoliko dana pre 26. jula, kada se zvanično objavljuje program festivala“, precizirao je on.

    Tucaković je dodao da je u kontaktu direktno sa direktorom festivala Markom Milerom, ali je napomenuo da Miler nije autokrata i da odluke zavise od borda direktora.

    „Imali smo prezentaciju filma. U komunikaciji smo sa njima još od prošle godine. Pošto obeležavaju jubilej Reja njihov cilj je da uvrste naš film. Bili smo dovoljno mudri da imamo dobru temu“, rekao je on ističući da sa druge strane nema iluzija da će film biti primljen ako ne bude kvaliteta kakav mora da bude za ovaj stari festival A kategorije.

    „Mi smo veliki optimisti. Potpuno verujem u autorsku ekipu koja radi ovaj film. Pokušaćemo sve, mada nije sve do nas“, kazao je on.

    Reditelj je objasnio da je veoma bitno, pošto je ovo budžetski finansiran film, da sva sredstva koja su dobijena po konkursima „zaista slete na naš račun da možemo da završimo snimanje“.

    „Nadam se da će na najnovije informacije iz Venecije reagovati nadležne institucije – Ministartsvo kulture i Filmski centar Srbije da dobijemo dodatnu podršku u smislu sredstava za postprodukciju unapred, kako bismo na vreme završili ceo film“, izjavio je Tucaković.

    Priča je fokusirana na boravak Reja u Beogradu u vreme kada su „Avala film“ i direktor tog studija Ratko Dražević pokušali da u zemlji iza „gvozdene zavese“ naprave balkanski Holivud.

    Reja iga Pol Marej (Paul Murray), a u ekipi su Dragan Bjelogrlić, Anica Dobra, Lena Bogdanović, Branislav Trifunović. Producent je „Viktorija“ film.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE