Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Dezertek“ pokreće Saharu


     
    Pogoni za eksploataciju solarne energije u Sahari, i to u velikom broju, trebalo bi u budućnosti da obezbede veliku količinu električne energije za Evropu – to je vizija projekta koji se zove “Dezertek”.


    “Koncept `Dezertek` spaja najbolje svetske lokacije za korišćenje sunčeve energije, a to su pustinje, i najbolju svetsku tehnologiju najrazvijenijih zemalja sveta”, kaže Gerhard Kniz, suosnivač Fondacije “Dezertek” i tvorac ideje o proizvodnji struje u pustinji za udaljene potrošače.

    “Razvijene i pustinjske zemlje mogu da sarađuju na više nivoa u proizvodnji čiste energije i da proizvedu stotinu puta više struje nego što čovečanstvu treba”, kaže Kniz.

    Sunce u Sahari sija mnogo jače nego u Evropi i zato su solarne elektrane u severnoj Africi znatno efikasnije od onih u centralnoj Evropi.

    Nije reč samo o solarnim ćelijama, već i o solarno-termičkim elektranama koje, uz pomoć velikih ogledala, zagrevaju vodu i pretvaraju je u paru koja zatim pokreće turbine za proizvodnju struje.

    “To je prednost koja omogućava da se solarna energija, prikupljena tokom dana, sačuva i tokom noći. Dakle, solarna energija može da se isporučuje bilo kada” – objašnjava Kniz.

    Od pustinjske struje neće profitirati samo Evropa koja ulaže, već i severna Afrika odnosno Maroko, Egipat i Tunis, gde bi trebalo da se otvore nova radna mesta – nada se ovaj solarni pionir.

    “Imamo tehnologiju, ali ne i mogućnosti. Oni imaju mogućnosti, ali ne i tehnologiju. Ako uspemo da dve države okupimo oko zajedničkog projekta, dobićemo i energiju i razvoj severne Afrike i zaštitu klime” – ističe Kniz.

    Postoji, međutim, strah kod potencijalnih severnoafričkih partnera da Evropa u stvarnosti nije zainteresovana za ravnopravno partnerstvo, već samo za struju, i to što je moguće jeftiniju.

    “Istorija nas uči da Evropa dobija ono što želi bez obzira na ta da li to ljudi hoće ili ne” – kaže Abdelaziz Benouna, bivši generalni sekretar marokanskog Centra za istraživanje i tehnologiju i dodaje:

    “Pitanje je da li Evropa ide u pravcu partnerstva i saradnje? To bi moglo da dovede do sinergije o kojoj sanjamo. Nadam se da će to biti i prihvaćeno. Mi moramo tako, nemamo drugog izbora”.

    U “Dezerteku” sumnjaju i u Evropu. Neki sugerišu da bi sa projektom trebalo sačekati dok se politička situacija na nemirnom sjeveru Afrike ne smiri. Ali Gerhard Kniz je drugačijeg mišljenja.

    “Sa političkim promenama u severnoafričkim zemljama mogao bi da se napravi veliki korak napred. Prethodne vlade bile su, prije svega, zainteresovane da osiguraju svoj položaj i zadrže moć, a nove moraju da se pobrinu za to da ljudima obezbede razumne životne uslove, i to otvaranjem novih radnih mjesta” – objašnjava on.

    Još se ne zna ko će i koliko morati da izdvoji za pustinjske elektrane. Prvi korak najavljuje EU – 30 miliona evra investicija za pilot-projekte, za sada, u Egiptu i Maroku – navodi “Dojče vele”.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE