Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sterijino pozorje: Novac za najbolju predstavu?

    Organizatori Sterijinog pozorja (SP) predložili su Ministarstvu kulture da ponovo bude uvedena novčana premija za najbolju festivalsku predstavu u celini, izjavio je danas direktor SP Milivoje Mlađenović i naglasio da je sve spremno za 56. Pozorje koje će početi 26. maja.

    Napomenuvši da je resorni ministar Predrag Marković podržao tu inicijativu, čije bi ostvarivanje bilo veliko „ohrabrenje našim dramskim piscima i pozorištima“, Mlađenović je na konferenciji za novinare izrazio nadu da će odluka o tome biti doneta u toku festivala, koji traje od 26. maja do 3. juna.
     
    Novčani iznos, koji bi Ministarstvo kulture obezbedilo za najbolju predstavu Pozorja, pobedničko pozorište utrošiće za produkciju novog komada rađenog po domaćem dramskom tekstu, rekao je on i podsetio da je ta nagrada na SP „iščezla“ pre 16 godina, najverovatnije iz finansijskih razloga.
     
    Kako je ranije najavljeno, najprestižniji domaći pozorišni festival biće otvoren u četvrtak u Srpskom narodnom pozorištu (SNP), besedom glumca Stevana Gardinovačkog i predstavom „Rođeni u YU“, grupe autora u režiji Dina Mustafića i izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) u Beogradu.
     
    U okviru bogatih programa festivala nastupiće više od 150 glumaca i drugih učesnika iz sedam zemalja, a predstave će biti igrane na isto toliko jezika, rekao je Mlađenović i naglasio da Pozorje nastavlja svoju osnovnu misiju, u čijem je središtu pažnje domaći dramski pisac i njegovo delo, kao i proteklih pet ipo decenija.
     
    SP će se, kako je istaknuto, na predstojećem festivalu uključiti u humanitarnu akciju Udruženja građana za borbu protiv retkih bolesti kod dece „Život“, tako što će prihod od prodatih 100 ulaznica, u ukupnom iznosu od 80.000 dinara, uplatiti za pomoć u lečenju obolelih od Batenove bolesti.
     
    Na 56. Pozorju biće izvedeno sedam takmičarskih predstava, u selekciji nacionalne drame i pozorišta, koje je iz bogate produkcije u proteklih godinu dana odabrala umetnička direktorka i selektorka SP Ksenija Radulović.
     
    Osim predstave koja otvara festival, sterijanska publika imaće priliku da vidi i dramu „Metamorfoza“, po tekstu Ovidija u režiji Aleksandra Popovskog i izvođenju JDP.
     
    „Pazarni dan“, po tekstu Aleksandra Popovića, u režiji Egona Savina izvešće Atelje 212 dok će se Zvezdara teatar predstaviti s dramom „Život u tesnim cipelama“, autora Dušana Kovačevića koji je i reditelj predstave.
     
    Narodno pozorište u Subotici izvešće predstavu „Kukavičluk“, koja je autorski projekat Olivera Frljića a takođe subotički teatar „Kostolanji Deže“ nastupiće s delom „Kišinjevska ruža“, prema tekstu Ota Tolnaija u režiji Andraša Urbana.
     
    Jedina predstava inostranog pozorišta, rađena prema tekstu srpskih pisaca, je „Barbelo“ autorke Biljane Srbljanović, rediteljke En Bizan u izvođenju švajcarskog teatra „Komedija“ iz Ženeve.
     
    Za festivalski program „Krugovi“ izabrane su dve inostrane predstave koje bi, kako je ranije obrazložila selektorka, trebalo da odražavaju predloženi „lajt motiv“ tog segmenta Pozorja – „Granice“.
     
    Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane izvešće predstavu „Proklet bio izdajica svoje domovine“, autorski projekat Olifera Frljića a Vroclavski teatar iz Poljske gostovaće na festivalu s delom „Transver“, takođe autorskim projektom Jana Klate.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE