Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mumije pokazuju da su srčane bolesti drevni problem

     

     

    Naučnici tvrde da je najraniji poznati slučaj bolesti koronarne arterije, krvne žile koja srce snabdeva krvlju, otkriven kod 3550 godina stare mumije egipatske princeze koja je živela između 1580. i 1550. godine pre Hrista, a umrla je u ranim 40-im. Istraživanja koja su uključivala CT (skener) celog tela, utvrdila su kako ovo nije jedinstven slučaj, jer su oko 45 posto od 43 druge mumije takođe pronađeni dokazi ateroskleroze, to jest nakupljanje plaka u arterijama. 

    Kako prenosi Glas Amerike, rezultati upućuju na to da je ateroskleroza zadesila ljude pre mnogo vremena i da nije samo moderna bolest. „O koronarnim arterijama ili srčanim bolestima mislimo kao o posledici modernog načina života i to uglavnom zbog toga što je povećan njen postotak u zemljama u razvoju“, objašnjava glavni istraživač dr Gregori Tomas sa Univerziteta u Kaliforniji.

    Prema njegovim rečima, većina ateroskleroza u mumijama je bilo smešteno u velikim arterijama, uključujući abdominalnu aortu, ali je ateroskleroza takođe pronađena i u malim važnim arterijama. Oko sedam odsto mumija imalo je prepreke u srčanim arterijama, što može uzrokovati srčani udar, a 14 odsto je imalo blokadu u arterijama koje vode u mozak što može izazvati moždani udar. Naučnici ističu da im proučavanje mumija nije pomoglo da utvrde tačan uzrok smrti, ali da je od koristi što drevni egipatski spisi opisuju simptome koji su u skladu sa srčanim bolovima u grudima. 

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE