Viteško vino - Evropa žedna blaga Župe

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Viteško vino – Evropa žedna blaga Župe

  Domaće autohtone sorte u projektu “Lanac vrednosti za visokokvalitetno srpsko vino”. “Tamnjanika” i “Prokupac” okosnica aktivnosti oko ideje nazvane “Viteško vino”

  Milorad – Mića Minić, prvi domaćin “Vinske kuće Minić” iz sela Tržac, u svom domaćinstvu na obroncima vinorodne Župe, sa kojih pogled puca na snežne vrhove Kopaonika i Goča, na Dan Evrope, ugostio je učesnike skupa vinara i vinogradara koji se, pod kapom projekta “Lanac vrednosti za visokokvalitetno srpsko vino – Viteško vino”, zalažu za povratak domaćih loznih sorti, koje se vekovima gaje na župskim blagim kosama. Kako i dolikuje ovom građevinaru, pesniku i članu Vinskog viteškog reda “Monah Dorotej”, Mića je sa gostima podelio i bogato iskustvo, i žal što su se Župljani, proteklih decenija, olako odricali hiljada čokota “tamnjanike” i “prokupca”.
  Jednoga dana, vraćajući se s puta, zatekao sam oca kako sadi “italijanski rizling”! Odmah sam zaustavio sadnju i okalemio “tamnjaniku”, što je bio prvi veći zasad ove lozne sorte u našem kraju. Tek potom, osnovan je red “Monah Dorotej”: da bi uvek i svuda, na svakom mestu, pronosio slavu župskog vina – objašnjava domaćin, jednako ponosan i na sabraću, vitezove vinare i vinogradare.

  Vinarija “Ivanović” prvi put registrovana je još 1919, sa 16.000 litara vina, a samo dve decenije kasnije, iz njihovih podruma, na tržište je išlo 500.000 litara godišnje – pohvalio se Miša Ivanović, vinar-vitez iz Aleksandrovca.
  Opet, Milan Spasić je sedmo koleno u “Vinariji Spasić”, koja “tamnjaniku” i “prokupac” lansira na poznata srpska tržišta; “Kuća Milosavljevića” iz Bučja na plantažama gaji domaće vinske sorte, od kojih godišnje za tržište proizvede 35.000 boca, a “vila vinom” uveliko se slade i Evropljani, i Amerikanci. Milomir Milosavljević pradedovske vinograde obnovio je po povratku iz Švajcarske, posle tri decenije iskustva sticanog u jednoj vinariji lociranoj u kantonu Bern.
  “Podrum Mihajlović”, nadalje, postoji već 150 godina, a vitez Dejan diči se prvom diplomom za kvalitet, dobijenom još 1933, na stogodišnjicu oslobođenja Kruševca od Turaka. Za svima njima – po tradiciji i kvalitetu – ne zaostaju ni čuvene župske porodice braće Rajković ili Koste Botunjca iz Donjeg Zleginja…
  Evropski projekat

  Pomenuti projekat EU – “Viteško vino” – favorizuje povećanje konkurentnosti takozvanih malih proizvođača i, tokom dvogodišnjeg trajanja, uključiće 35 malih vinarija, te učenike Srednje poljoprivredne škole iz Aleksandrovca. Teme praktičnog rada biće obuka u nabavci i primeni savremene tehnologije, odnosno marketinga, uz povećanje ukupne vinske kulture i zaštitu geografskog porekla vinskih sorti ovog kraja. Sve po primerima najbolje prakse i usklađeno sa standardima kvaliteta koji važe u Uniji.
  I za probirljive

  Dok je svaki kutak prekrasnog ambijenta “Vinske kuće Minić” svedočio o jedinstvenoj, porodičnoj bajci, nosioci projekta “Viteško vino” – predstavnici opštine Aleksandrovac, Regionalne privredne komore, Odseka za poljoprivredu i Regionalnog centra za razvoj malih i srenjih preduzeća iz Kruševca, te Unije udruženja vinogradara i voćara Srbije – objašnjavaju kako je njegov cilj obnavljanje autohtonih vinskih sorti, razvoj porodičnih vinarija, te proizvodnja manjih serija vina, za probirljive svetske trpeze.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE