Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vojvodina: Njive bez „vodenog ogledala“


    Visok nivo podzemnih voda na njivama u Vojvodini, kako kažu u „Vodama Vojvodine“, više ne pravi probleme poljoprivrednicima. Čak i na onim mestima, gde je njive prekrivalo „vodeno ogledalo“, kako objašnjava Nikola Bunčić, šef službe za melioraciju u ovom vodoprivrenom preduzeću, sada su se podzemne vode povukle na oko 40 santimetara, tako da se njive mogu obrađivati bez problema.

    Pod vodom je, zbog padavina, koje su bile i dva puta jače od prosečnog nivoa, kako podseća Bunčić, bilo 3,69 odsto, od ukupno dva miliona hektara oranica u Vojvodini, a prevlaženo, do te mere da se u njive nije moglo ući mehanizacijom, bilo je čak 26,24 odsto površina.
    – Sada je ova situacija iza nas, odbrane od unutrašnjih voda više nema, i to pre svega zahvaljujući aprilu, u kom je bilo znatno manje kiše od proseka, ali i angažovanju naših ekipa – kaže Bunčić. – Naravno, pauze nema, pošto je nekoliko desetina teških mašina trenutno angažovano na najkritičnijm mestima, pre svega u Banatu, u okolini Zrenjanina i Kikinde, na saniranju i revitalizaciji kanalske mreže, kako bi ona, u slučaju ozbiljnijih padavina i rasta nivoa podzemnih voda, mogla da brže „izvuče“ višak sa njiva.
    Za ove radove, dodaje Bunčić, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, izdvojio je oko 400 miliona dinara.
    – Ovim parama možemo da saniramo ona mesta, koja su najkritičnija, odnosno, da „gasimo požare“ ali, i dalje ostaje pitanje kvalitetnog održavanja kanalske mreže, u koju više od 20 godina, nije ulagano dovoljno novca – kaže Bunčić. – U svakom slučaju, na ovaj način, moći ćemo da ove površine dovedemo u stanje da na njima voda ne leži mesecima, kao što smo sada imali slučaj, već da se povuče za nekoliko dana.
    Bunčić, takođe, napominje kako bi i poljoprivrednici trebalo da urade svoj deo posla u melioraciji.
    – Nije dovoljno to što su kanali čisti i što mogu da odvode višak vode – kaže Bunčić. – Da bi se sprečilo zadržavanje vode na njivama, neophodno je da se na njima razbije „plužni đon“, koji se stvara dugotrajnim oranjem na manjoj dubini, bez dubokog oranja ili rigolanja. Ako bi poljoprivrednici redovno duboko orali njive, voda se na njima ne bi mogla zadržavati, i daleko lakše bi oticala.
    Suša
    Posle problema sa visokom vodama, lako bi nam se moglo dogoditi da uskoro imamo i problema sa sušom – ističe Bunčić.
    – U aprilu smo imali malo kiše, sličnu situaciju, kako stvari stoje, imaćemo i u maju, tako da bi već u junu mogli da imamo blažu sušu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE