Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Godinu dana bez poreza i doprinosa za novozaposlene

    Poslodavci u Srbiji godinu dana neće plaćati poreze na zarade i doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje za novozaposlene mlađe od 30 i starije od 45 godina, odlučila je danas Vlada Srbije.

    Za ostale novozaposlene poslodavac neće plaćati doprinose i 30 odsto obračunatog poreza na zarade.
    Premijer Mirko Cvetković je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade rekao da je namera Vlade da novim merama smanji troškove privatnim poslodavcima, kako bi podstakla zapošljavanje.
    Mere će važiti godinu dana, bilo da je novozaposleni sklopio ugovor o radnom mestu na određeno ili neodređeno vreme.
    Nove olakšice za zapošljavanje moći će da koriste privatne firme ili one u kojima je 50 odsto privatnog kapitala i to samo za novozaposlene koji najmanje šest meseci pre zaposlenja nisu bili u radnom odnosu.
    Ćirić: Mere u primeni od sledeće nedelje

    Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je danas da će mere za podsticaj zapošljavanja, koje je Vlada danas usvojila, biti u primeni već od naredne sedmice.
    On je istakao da su uvedeni strogi mehanizmi kontrole za one poslodavce koji se opredele da zaposle novog radnika a da zauzvrat dobiju poresko oslobađanje.
    „Kontrolu broja zaposlenih vršiće Poreska uprava, Nacionalna služba za zapošljavanje i inspekcija rada“, rekao je Ćirić na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije.
    On je pojasnio da će Poreska uprava, u saradnji sa republičkim fondom za Penzijsko-invalidsko osiguranje, redovno kontrolisati obračun poreza i doprinosa za novozaposlena lica.
    Ćirić je rekao da ovu meru može da koristi poslodavac koji nije ranije koristio podsticaje za novootvorena radna mesta i pod uslovom da ne smanjuje broj zaposlenih u odnosu na nivo od 31. marta 2011. godine uvećan za broj novozaposlenih osoba.
    Ilustracije radi, on je objasnio da bi tako poslodavac koji je imao sto zaposlenih radnika 31. marta i uposli dodatnih pet radnika, imao oslobođenje za nove radnike i bio u obavezi da obavesti nadležne organe za koliko radnika se traži oslobađanje i umanjenje plaćanja poreza.
    Poslodavac neće biti sprečen da smanjuje broj zaposlenih po osnovu prirodnog odliva, odnosno odlaska u penziju u vreme trajanja Uredbe, dodao je on.
    Prema njegovim rečima, ako u toku korišćenja subvencije poslodavac smanji broj zaposlenih dužan je da u roku od 30 dana od toga plati iznos poreza i doprinosa koji bi inače platio, uvećan za indeks potrošačkih cena.
    Ukoliko ne plati obavezu u zadatom roku, on će biti u obavezi da plati i zakonsku zateznu kamatu od dana isteka roka uplate.
    Vlada usvojila Predlog zakona o mladima
    Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o mladima kojim treba da se stvore svi zakonski uslovi za sistemsku brigu institucija o toj populaciji, saopštilo je Ministarstvo omladine i sporta.
    Ovo se, kako je precizirano, naročito odnosi na njihovo organizovanje, delovanje i ostvarivanje ličnih potencijala, a usvajanje Predloga zakona je značajno za buduće regulisanje mnogih oblasti i pitanja od značaja za mlade koja su do sada bila samo delimično obuhvaćena republičkim propisima.
    Predlog Zakona o mladima predstavlja korak dalje u stvaranju održivog institucionalnog okvira za sprovođenje omladinske politike, što je predviđeno Nacionalnom strategijom za mlade – usvojenom 9. maja 2008. godine.
    U Srbiji ima oko milion i po mladih, što u odnosu na ukupan broj stanovnika čini 20 procenata. Mladi ljudi u Srbiji pripadaju osetljivoj grupi kojoj je potrebna posebna podrška, jer su suočeni sa različitim društvenim barijerama koje onemogućavaju njihovo potpuno uključivanje u društvene tokove i puni razvoj njihovih potencijala.
    Zakonom se, kako se navodi u saopštenju, razvijaju mehanizmi za veće uključivanje mladih u donošenje odluka koje ih se tiču.
    Omladinskim udruženjima nedostaje krovna organizacija koja bi zastupala interese mladih na nacionalnom nivou i pospešila njihove kontakte i međusobnu saradnju.
    Za punu realizaciju programa za mlade Evropske unije Srbiji je, između ostalog, potrebna i agencija za mlade, koju imaju skoro sve evropske zemlje.
    Pored ovih pitanja, Predlog zakona o mladima definisao je i obavezu države da ima Strategiju za mlade. Određeno je i značenje opšteg interesa kada su mladi u pitanju, pa će na osnovu zakona oni morati da budu konsultovani kada se donose za njih važni strateški dokumenti.
    Država će imati obavezu da podstiče mlade da se više uključe u društvene tokove, kao i da podržava njihova udruženja i volonterske aktivnosti.
    Predlogom zakona mladi talenti i njihovo nagrađivanje i stipendiranje će po prvi put biti smatrani opštim interesom, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE