Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Naučnici utvrdili: Mobilni telefoni krivi za pomor pčela

    Naučnici sumnjaju da mobilni telefoni uzrokuje nagli pad svetske populacije pčela. Prema istraživanju provedenom u Lausanni u Švajcarskoj, mobilni telefoni ne samo da zbunjuju pčele već vode i do njihove smrti. Obavljeno je preko 83 eksperimenta i svi su dali jednake rezultate. S obzirom na ogroman broj mobilnih u svetu njihov uticaj na pčele je vrlo velik.
    Istraživanje koje je predvodio naučnik Daniel Favre otkrilo je kako pčele vrlo snažno reaguju na mobilne postavljene pored košnice tokom uspostavljanja ili trajanja poziva. Pčele osećaju slanje i primanje signala te emituju duboko zujanje.
    Poziv na mobilni ponaša se kao instinktivno upozorenje na napuštanje košnice, no frekvencija zbunjuje pčele zbog čega nekontrolirano lete te umiru. Zbog signala su izgubljene i dezorijentisane.
    Studija je pokazala kako se zujanje pčela poveća i do deset puta kada mobitel samo što nije ili već zvoni – to jest kada dolazi do razmene signala. Isto tako, pčele su ostale smirene kada se mobitel nalazi u mirovanju.
    Uticaj mobilnih telefona na pčele oseća se već širom sveta. Njihova populacija u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji smanjena je za gotovo 50 posto u zadnjih 30 godina, upravo kada mobiteli doživljavaju svoje zlatno doba.
    Neka istraživanja još iz 2008. takođe pokazuju da signal mobitela odbija pčele.
    Pčele su sastavni i preko potreban deo našeg poljoprivrednog i ekološkog sastava proizvodeći med i još važnije oprašujući biljke. Iako je teško za poverovati kako će se čovečanstvo odreći mobitela još uvek nije jasno kakve bi katastrofalne posledice imalo istrebljenje pčela.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE