Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tadić: Poljoprivreda osnova našeg razvoja


    Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je poljoprivreda jedna od grana privrede na kojima će Srbija u budućnosti zasnivati svoj ekonomski razvoj.

    „Hoću da učinimo nešto da još jednom afirmišemo tu reč biti seljak, ja sam dete roditelja koji su sa sela. Istovremeno moramo da učinimo mnogo, kroz primenu novih znanja, na obezbedjivanju dobre i sigurne proizvodnje hrane i da naučimo naše ljude kakva je ishrana pravilna“, kazao je Tadić.
    On je poručio, otvarajući sajam, da je poljoprivreda jedna od grana privrede na kojima će Srbija u budućnosti zasnivati svoj ekonomski razvoj, čemu pogoduje i očekivani nastavak rasta cena hrane na svetskom tržištu.
    „Uveren sam da je snažno opredeljenje Srbije da razvije potencijale poljoprivrede i agrarne industrije – ti sektori mogu da apsorbuju velike tehnološke viškove i doprinesu povećanju zaposlenosti“, rekao je Tadić.
    Tadić je na otvaranju 78. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu rekao da su domaćoj poljoprivredi potrebna veća i izdašnija sredstva, pod znatno povoljnijim tržišnim uslovima, koja bi trebalo da budu obezbeđena preko banaka, fondova i međunarodnih finansijskih institucija.
    „Uveren sam da je poljoprivreda naša budućnost i zato su nam neophodna veća ulaganja u proizvodnju. Zadatak Vlade Srbije i svih poljoprivrednih poslenika je da utiču i na promenu strukture poljoprivredne proizvodnje, koja je danas dominantno vezana za proizvodnju žitarica“, rekao je Tadić.
    „Ja pažljivo slušam šta kažu seljaci, poljoprivrednici kojima treba pomoć, i mislim da im je neophodno obezbediti. Oni imaju veoma tešku konkurenciju svojih kolega iz drugih zemalja, koji su imali značajnu pomoć u prethodnim decenijama, toga nije bilo u Srbiji, i sada smo krenuli ovim putem, i mislim da možemo mnogo raditi za seljake“, istakao je Tadić.
    Tadić je podsetio da Srbija nije dovoljno iskoristila kvote za izvoz poljoprivrednih proizvoda, pre svega mesa, u EU, i konstatovao da boravak velikog broja ministara poljoprivrede iz inostranstva na novosadskom sajmu svedoči o velikim potencijalima srpske poljoprivrede.
    „Potrebno je da naše klanice dobiju dovoljan broj sertifikata kako bi i plasman tih poljoprivrenih proizvoda bio bolji, ali i napraviti strukturnu promenu. Naša poljoprivredna proizvodnja treba da bude orijentisana pre svega ka proizvodnji mesa, a ne prema žitaricama“, objasnio je Tadić.
    Prema njegovim rečima, niko ne može izdržati konkurenciju, koja je izuzetno velika u svetu u svakoj oblasti, pa i u poljoprivredi, bez primene novih znanja i „zato svaki naš poljoprivrednik mora da uči i primenjuje nove tehnologije, da primenjuje nove mere“.
    „Svakoga dana ta utakmica se odvija na nekom mestu na svetu i dok god mi to ne činimo, neko drugi – naša konkurencija svoj deo posla obavi i onda su ispred nas na novim tržištima. Mi ćemo činiti sve da otvorimo nova vrata za naše poljoprivredne proizvode i za egzistenciju naših domaćina, naših seljaka“,“, rekao je predsednik.

    Predsednik Srbije je rekao da je, na primer, tokom nedavnih poseta Kuvajtu i Norveškoj još jednom potvrdjeno da Srbija ima veliki medjunarodni potencijal za saradnju u oblasti poljoprivrede.
    „Manje više sam zadovoljan potencijalima koje imamo, ostaje da budemo zadovoljni i ostvarenim na kraju godine“, zaključio je Tadić.
    Dodao je da je prioritet povećanje proizvodnje u stočarstvu koje mora da bude podignuto za oko 60 odsto, što bi obezbedilo veći intenzitet zapošljavanja stanovništva u poljoprivredi.
    „Prioritet mora biti i otvaranje novih tržišta i plasman proizvoda u novim zemljama, jer je Srbija tradicionalni izvoznik poljoprivrednih proizvoda“, rekao je predsednik Srbije i čestitao proizvođačima na enormnom porastu izvoza od početka godine.
    Prema njegovim rečima, od poljoprivrednika veoma zavisi i kvalitet proizvodnje, primena novih tehnologija i znanja.
    „Želimo da im se zahvalimo što su teret krize u svim sektorima podnosili, a sada je došlo konačno vreme da im država pomogne da završe svoj deo posla“, rekao je predsednik Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE