Ćirić: Rad na crno poslodavcima ubuduće neisplativ

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ćirić: Rad na crno poslodavcima ubuduće neisplativ

  Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić ocenio je da posle donošenja mera za podsticaj zapošljavanja poslodavcima neće biti isplativo zapošljavanje radnika na crno, jer će teret po osnovu poreza i doprinosa za radnike zaposlene na taj način za 85 odsto biti manji nego do sada.
  Ćirić je objasnio da su poslodavci do sada na 100 dinara za poreze i doprinose plaćali 63 dinara. Zahvaljujući merama koje je vlada nedavno usvojila, poslodavci će ako prijave ili zaposle radnike koji rade na crno, a mlađi su od 30 godina, ili stariji od 45, na 100 dinara, državi morati da daju manje od 10 dinara, precizirao je on u intervjuu “Blicu”.
  Ministar ekonomije i regionalnog razvoja je napomenuo da u ovom momentu nije moguće da te olakšice budu primenjene na sve zaposlene.
  Ćirić je, međutim, dodao da se radi na dodatnim olakšicama za privredu. On je naveo da su u toku nastojanja da se sa Narodnom bankom Srbije i poslovnim bankama postigne dogovor da se preduzećima koja imaju trenutne probleme sa likvidnošću, a imaju dobar proizvodni program i tržište, omogući reprogram kredita po sličnim uslovima kao što je to učinjeno građanima.
  Ćirić je rekao da nije iznenađujuće što je ove godine broj raskinutih ugovora o privatizaciji veći od novih, ocenivši da će se takav trend nastaviti . On je podsetio da je do izbijanja ekonomske krize, u jesen 2008. godine, veliki broj firmi prodat na odloženo plaćanje i da te rate, koje sada dolaze na naplatu, kupci “nisu uspeli da konsoliduju”.
  Ćirić, međutim, smatra da je najveći gubitak za državu to što su vlasnici velikog broja firmi postali ljudi koji nisu ni imali nameru da se bave biznisom.
  “Oni su devastirali mnoge firme i to je ključni gubitak”, smatra ministar ekonomije i regionalnog razvoja koji je ponovio da vlada Srbije trenutno ne razmišlja o raspisivanju novog tendera za prodaju “Telekoma”. On je rekao da je sada prioritet podela besplatnih akcija te kompanije.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE