Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Aerodrom će probuditi užički kraj

    Uklanjanja avionskih bombi i eksplozivnih sredstava sa užičkog aerodroma Ponikve trebalo bi da košta oko četiri miliona evra. Vlada Srbije će izdvojiti oko 1,5 miliona evra za uklanjanje projektila zaostalih iz NATO bombardovanja 1999. godine, a namera je da se preostali novac obezbedi kroz donacije stranih vlada.

    Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kaže da vlada projekat promene namene vojnog aerodroma Ponikve u civilni i njegovo osposobljavanje za saobraćaj vidi kao jedan od strateških u zapadnom delu Srbije.

    „Taj projekat može da ima strateški uticaj na razvoj ekonomije u tom ključnom regionu u Srbiji“, istakao je Jeremić. On je izjavio da su neophodni razgovori sa investitorima u inostranstvu, kako bi se privukle donacije.

    Gradonačelnik Užica Jovan Marković kazao je da je cilj lokalne samouprave da se do polovine 2012. godine aerodrom očisti od zaostalih eksplozivnih sredstava, ističući da je važno da radovi započnu ove godine.

    Od polovine 2012. godine, dodao je on, planiran je ekonomski razvoj ovog kompleksa, kao kargo centra i aerodroma za čarter letove.

    „Cilj je da se uz pomoć Vlade Srbije nastavi ekonomski razvoj tog aerodroma i pronađe strateški parter za koncesiju na 25 godina za razvijanje teretnog terminala i centra za niskotarifne i čarter letove“, kazao je on.

    Marković je dodao da su lokalne vlasti svesne da užički kraj nema dovoljno stanovništva za razvoj punog potencijala aerodroma, ali da bi otvaranjem civilne vazdušne luke čitav region, koji nema dobru putnu infrastrukturu, dobio šansu za razvoj turizma, poljoprivrede, privrede i kulture.

    Čitav projekat uklanjanja eksplozivnih sredstava, izgradnje objekate, modernizacije i pokretanja civilnog aerodorma Ponikve koštaće oko 20 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE