Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Solarni potencijal CG među najvećima u Jugositočnoj Evropi

    Solarni potencijal Crne Gore jedan je od najvećih u celoj Jugoistočnoj Evropi. Glavni grad, Podgorica ima više od 2.000 sunčanih sati, dok je broj sunčanih sati u južnom regionu veći od 2.500 hiljade sati godišnje, ocenjeno je na Internacionalnom sajmu solarnih tehnologija SOLAR EXPO, koji je održan u Veroni u Italiji.

    U sklopu Sajma organizovan je i Investicioni forum sa temom „Crna Gora kao ekološka država i korišćenje sistema solarnog zagrijavanja vode: nove granice investiranja u neposrednoj blizini Italije“.

    Forumu su prisustvovale crnogorske firme, ali i veliki broj inostranih firmi, iz Italije, Njemačke, Austrije, Kine, Australije, Španije, koje je interesovao investicioni potencijal iz oblasti solarnih tehnnologija u Crnoj Gori. Forum je otvorila pomoćnica ministra ekonomije, Dragica Sekulić, napominjući da je Vlada Crne Gore je učinila značajan korak i temu energetske efikasnosti zvanično proglasila jednim od svojih prioriteta.

    Ona je podsetila sve prisutne na činjenicu da je dnevna solarna radijacija u Crnoj Gori 6-7kWh/m2 tokom letnjeg perioda.

    „Glavni zaključak Investicionog foruma je da primenom novih tehnologija, razmenom iskustava i kontinuiranom realizacijom programa, moramo sopstvenim primerom pokazati građanima Crne Gore stvarne mogućnosti energetskih i finansijskih ušteda, smanjenja štetnoga uticaja na životnu sredinu, sprovoditi proaktivnu energetsku politiku, razmenjivati znanja i iskustva sa zemljama u regionu i zemljama Evropske unije“, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

    SOLAR EXPO predstavlja vodeći sajam u Italiji koji se bavi pitanjima održive energije i zelene ekonomije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE