Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Žodorovskom „Zlatni pečat“ Kinoteke

    Kultnom francuskom strip autoru i režiseru Alehandru Žodorovskom večeras je u Muzeju jugoslovenske kinoteke uručen „Zlatni pečat“, najviše priznanje koje ova ustanova dodeljuje.

    „Počastvovan sam ovim priznanjem,“ rekao je Žodorovski koji je najpoznatiji širokoj publici po filmovima „El Topo“ i „Santa Sagre“ koji su, kako tvrdi, nastali pod uticajem Federika Felinija. Posle uručenja nagrade, ovaj 82-godišnji umetnik čileanskog porekla zabavljao je prepunu salu Kinoteke anegdotama sa snimanja svojih filmova.

    On je ispričao da je „El Topo“ u Americi doživeo uspeh zahvaljujući Džonu Lenonu koji ga je predstavio producentima, ali da film „Sveta planina“ ipak nije doživeo istu sudbinu u SAD pošto ga nisu shvatili.

    Žodorovski je potom pričao o svojoj ljubavi prema tarotu i ženama, ali i potrebi da snimi film za sebe a ne za producente koje je nebiranim rečima optužio da uništavaju film. „Život je ljubav. Stvaranje filma je ljubav,“ rekao je on.

    Dodao je i da radi na nastavku „El Topa“ pod nazivom „Avelj Kain“ koji bi uskoro trebalo da se pojavi u bioskopima.

    Zzodorovski je i jedan od najpoznatijih francuskih strip scenarista i u Beograd je došao povodom izložbe „Re-spektiva“ novosadskog strip crtača Zorana Janjetova sa kojim sarađuje već godinama.

    Popularnost u svetu stripa stiče sa crtačem Žanom Žiroom, poznatijim kao Mebijus, sa kojim je radio „Inkala“, za koji neki tvrde da je jedan od najboljih stripova ikada.

    „Inkal“ je poslužio Džordžu Lukasu kao inspiracija za „Ratove zvezda“ dok je Lik Beson, takođe dobitnik „Zlatnog pečata“, iskoristio neke elemente ovog stripa u svom filmu „Peti element“ zbog čega su ga Žiro i Žodorovski tužili.

    Žodorovski je i autor brojnih dramskih tekstova i knjiga, a kao pripadnik brojnih okultnih i spiritualnih grupa formulisao je sopstveni duhovni sistem koji on zove „psihošamanizam“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE