Espreso kafa štetnija od kafe u prahu
Kafa napravljena uz pomoć uređaja za espreso (u kapsulama) može da bude štetnija od kafe u prahu, pokazali su rezultati španskog istraživanja.
Grupa naučnika s Univerziteta u Barseloni utvrdila je da kafa napravljena od espreso kapsula sadrži više „furana“, toksičnog i potencijalno kancerogenog sastojka, preneli su francuski mediji.
Naučnici su došli do tog zaključka poređenjem nivoa „furana“ u raznim vrstama kafe.
Utvrđeno je da espreso kafa sadrži od 43 do 146 nanograma „furana“ po millitru, a kafa u prahu između 20 i 78 nanograma.
Istraživanje je pokazalo i da u nekim espreso kapsulama nivo „furana“ iznosi čak izmedju 117 i 244 nanograma.
Stručnjaci su istakli da je razlog tako visokog nivoa „furana“ hermetička zatvorenost kapsule koja sprečava te štetne supstance da izađu iz kafe.
Istraživači su, međutim, naveli i da, bilo o kojoj vrsti kafe da se radi, nivo konzumiranog „furana“ ne dostiže doze koje se smatraju opasnim po zdravlje.