Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Predstavljen roman Kolje Mićevića o Mocartu

    Prevodilac poezije i pesnik Kolja Mićević predstavio je danas svoj roman „Mocart, zločin Marije Terezije“, u kome optužuje habzburšku vladarku da je odgovorna za smrt slavnog kompozitora.

    „Mocart je bio žrtva despotice“, rekao je Mićević na predstavljanju knjige u knjižari Službeni glasnik i dodao da je pronašao dokument – pismo Marije Terezije sinu – u kome mu zabranjuje da primi 14-godišnjeg Mocarta u službu.

    „Svi veliki muzikolozi nisu se usudili da čitaju i tumače kako treba kobno pismo Marije Terezije koje je Mocartu odsecalo glavu dve decenije pre izuma giljotine“, rekao je autor i dodao da je „to pismo usmerilo Mocartovu sudbinu i pokrivalo ga kao senka“.

    Mićević je naveo da književna i filmska dela, od Aleksandra Puškina „Mocart i Salijeri“ do filma „Amadeus“ Miloša Formana, slede pogrešnu tezu da je Mocarta otrovao manje nadaren umetnik Antionio Salijeri i zaobilaze odgovornost vladarke. Pisac je promociju završio recitovanjem Mocartove pesme „Epitaf za čvorka“, koju je izveo udarajući čekićem o nakovanj. Volfgang Amadeus Mocart umro je pod nerazjašnjenim okolnostima kada je imao samo 35 godina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE