Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Četvorogodišnja rekonstrukcija Narodnog pozorišta

    U okviru planirane četvorogodišnje rekonstrukcije Narodnog pozorišta, u nedelju 10. aprila počela je montaža novih rashladnih kula koje će u toj Kući uspostaviti rad centralnog sistema za hlađenje i ventilaciju.

    Tehnički direktor Narodnog pozorišta Mališa Đurašinović izjavio je medijima da je planirano da se rashladne kule „u naredne dve, do tri nedelje postave i vežu za čitav sistem u celoj zgradi“.

    Na ovaj način, od ukupno 18.000 kvadratnih metara koliko ima zgrada Narodnog pozorišta, biće hlađeno oko 13,5 hiljada kvadrata. To znači da će biti klimatizovane Velika scena, Scena „Raša Plaović“, radni prostor radionica, sve probne sale, kao i sve ono što je neophodno za izvođenje predstava – objasnio je Đurašinović.

    On je precizirao da posle podizanja rashladnih kula na krov zgrade Nacionalnog teatra, predostoji proces povezivanja koji obuhvata elektroinstalacije i instalacije za vodovod.

    Dok se kule budu povezivale na sistem, planiramo da uradimo čišćenje rashladnog sistema. To je poslednji put urađeno pre 22 godine – podsetio je Đurašinović i napomenuo da će čitav proces biti sproveden uz pomoć „ekorobota“.

    U kanalima ima raznih bakterija i virusa, tako da posle te sanacije, od toga neće ostati ništa. Trenutno, u toku je javna nabavka za usluge kompletnog čišćenja i dezinfekciju 34 klima komore potisne i odsisne ventilatorske sekcije, za pranje 424 rešetke za distribuciju vazduha sa skidanjem elemenata koji su fabrički predviđeni za demontažu, montažu i kompletno čišćenje i dezinfekciju 2680 metara dužnih kanala za distribuciju vazduha. Na taj način biće uništeni svi virusi i bakterije i omogućeno dopremanje čistog i kvalitetnog vazduha u prostor – istakao je Đurašinović.

    Napominjući da pomenuti poslovi predstavljaju deo fazne rekonstrukcije započete prošlog leta, a koja će trajati još naredne tri godine, upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović je kazao da je u međuvremenu urađena hidroizolacija krova, kao i da je zamenjeno 36 krovnih prozora.

    On je precizirao da su rashladne kule kupljene za 7,2 miliona dinara od finansijskih sredstava iz prošlogodišnjeg budžeta.

    Montiraćemo ih od sredstava iz ovogodišnjeg budžeta, a posle toga, počinjemo našu centralnu investiju u ovoj godini. Reč je o rekonstrukciji Scene „Raša Plaović“ koja će početi 1. jula, a završiće se 1. septembra – najavio je Đurović.

    Upravnik Narodnog pozorišta je podsetio da su svi dosadašnji radovi urađeni zahvaljujući pomoći Ministarstva kulture Republike Srbije i raznih prijatelja.

    Tu, pre svega, mislim na Saobraćajni institut CIP koji je uradio deo plana i programa i vrši nadzor. Takođe, u celoj ovoj rekonstrukciji, veliku pomoć imamo i od arhitekata Milana Pališaškog i Slobodana Drinjakovića koji, takođe, donatorski obavljaju sve svoje poslove. Dakle, to je spoj države koja brine o Narodnom pozorištu, ljudi koji su radili poslednju rekonstrukciju Kuće i nas koji smo, kao uprava, dužni da to koordiniramo. Sa radošću mogu da najavim da će naše Narodno pozorište za naredne tri godine biti kao novo, a da pritom nećemo izgubiti nijednu probu ni predstavu što nam je, uostalom, i bio cilj – rekao je Đurović.

    On je dodao da će za troškove ugradnje rashladnih kula biti izdvojeno oko 5 miliona dinara, dok bi za rekonstrukcije Scene „Raša Plaović“ trebalo izdvojiti nešto više od 20 miliona dinara.

    Delom ćemo to dobiti od države, a delom ćemo novac obezbediti i sami – kazao je Đurović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE