Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  trgovinski deficit

  Upozoravajući trendovi: Raste broj nemačkih preduzeća kojima preti bankrot

  Ove i sledeće godine Nemačka će se suočiti sa rastom bankrotiranih preduzeća, pre svega zbog poskupelih energenata, usijane inflacije i problema sa lancima snabdevanja, ocenjuje revizorska agencija Crif.

  Finansijske probleme sada ima 300.000 domaćih preduzeća, navodi Crif u utorak objavljenoj studiji za koju je prošao kroz podatke bezmalo tri miliona firmi.

  Raste broj preduzeća koja su bankrotirala

  U novembru, u bankrot je otišlo 15,6 odsto firmi više nego u martu.

  „Naduvani troškovi za energiju, zastoji u lancima snabdevanja i inflacija prave problem mnogim kompanijama“, izjavio je menadžer nemačke filijale Crif Frank Šlajn (Schlein).

  Inflacija, banka

  Inflacija, banka (Pixabay)

  Nemačka i inflacija

  On teškoće pripisuje i slabijoj domaćoj potrošnji „zbog poskupljenja i inflacije“.

  Agencija prognozira da će broj korporativnih bankrota u Nemačkoj ove godine biti za 3,6 odsto veći nego 2021.

  „Sada računamo da će u 2022. 14.500 preduzeća biti insolventno“, rekao je Šlajn, dok će u godini koja dolazi taj broj narasti na 17.000.

  Prošle godine je, prema zvaničnim podacima, bilo 13.993 bankrota firmi, najmanje od stupanja sadašnje regulative na snagu 1999.

  To je, međutim, zbog posebnih pandemijskih propisa, odnosno progledavanja kroz prste preduzećima koja bi pod normalnim okolnostima propala zbog nelikvidnosti ili prezadužnosti.

  Normalne okolnosti su ponovo stupile na snagu 1. maja prošle godine, a do početka ove bile su izuzete još samo firme koje su pretrpele štetu u poplavama na leto 2021.

  Energetska kriza veliki problem

  Energetska kriza sve više preti radnicima u Nemačkoj gde čak četvrtina firmi planira da smanji broj zaposlenih, pokazalo je i nedavno istraživanje Udruženja Family Business and Politics.

  Poređenja radi, u sličnoj anketi u aprilu ove godine takav odgovor je dalo 14 odsto kompanija.

  Osim toga, novo istraživanje koje je u ime udruženja sproveo ekonomski institut Ifo pokazuje da 57 odsto firmi sprema da odloži planirana ulaganja, što je takođe više nego prošlog proleća.

  Rezultati ankete su znak za uzbunu, rekao je predsednik Udruženja Rainer Kirchderfer. Već neko vreme, prema njegovim rečima, postoji „puzajuće istiskivanje industrijske dodate vrednosti“.

  Cena „divljanja“ cena u EU: Ljudi nezadovoljni, mogući socijalni nemiri

  Izvor: dpa

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE