Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SRPSKI NEIMARI: Za kašnjenja na koridorima pitajte strance!

  Nisu domaće firme odgovorne za kašnjenja na koridorima, već stranci, koji su glavni izvođači radova na 17 od ukupno 18 deonica, stav je Privredne komore građevinske industrije Srbije.

  Oni su reagovali povodom učestalih izjava u medijima u kojima se srpska građevinska preduzeća etiketiraju kao nesposobna i nedovoljno obučena da izvode radove na infrastrukturnim poslovima.

  Uputili su apel državi da napokon stane iza ove privredne grane i omoguće joj da izađe iz dugogodišnje stagnacije i počne da se razvija. Traže i da se domaćim firmama omogući da budu glavni izvođači radova i stiču reference za buduće nove poslove u zemlji i inostranstvu.

  Na državnim infrastrukturnim projektima koji se finansiraju iz kredita međunarodnih finansijskih institucija ili se realizuju po osnovu bilateralnih sporazuma, dominiraju strane kompanije.

  Na Koridoru 10, od 18 ugovora samo jedan posao je dobio domaći konzorcijum, ističe Miroslav Brković, predsednik PK GIS.

  Strane kompanije više od dve godine kasne sa izgradnjom Koridora 10, a te firme nisu predmet javne kritike, već domaći podizvođači. Bilo bi logično da problematiku realizacije ugovora razmatraju sa svojim stranim saugovaračima, a ne sa domaćim preduzećima, koji su podizvođači strancima.

  Brković napominje i da je zbog uslova stranih kreditora na domaćem tržištu naša građevinska operativa svedena na bazu jeftine radne snage za strane izvođače koje protežiraju strani kreditori.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE