Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija poreski lider u regionu

  Ukupno opterećenje porezima i doprinosima za Srbiju iznosi 39,7%, i po tome je Srbija lider u regionu, pokazuje Paying taxes izveštaj za 2018.  Ovaj izveštaj zajednički prave  PwC i Grupa Svetske banke, a rezultati su predstavljeni danas u Beogradu1.

  Stopa ukupnog poreskog opterećenja u Rumuniji iznosi 38,4%, u Albaniji je 37, 3%, Sloveniji 31%, Bugarskoj 27,1%, Bosni i Hercegovini 23,7%, Crnoj Gori 22,1%, Hrvatskoj 20,6% , i Makedoniji 13%.

  U izveštaju se navodi da je vreme potrebno za izvršavanje poreskih obaveza u Srbiji skraćeno za 53 sata u odnosu na 2013. godinu, kao i da je broj plaćanja prepolovljen sa 67 na 33 u toku istog perioda, najviše zahvaljujući uvođenju i unapređenju elektronskih sistema za podnošenje poreskih prijava i plaćanje poreza u Srbiji.

  Paying taxes izveštaj za 2018. ocenjuje lakoću plaćanja poreza u 190 zemalja tako što kao model oporezivanja kompanija u svakoj od zemalja analizira lokalno srednje preduzeće koje služi kao studija slučaja. Region istočne Evrope i centralne Azije, kojem pripada i Srbija, ostvario je najveći napredak u reformama od 2004. Odlični rezultati postignuti su u efikasnosti procesa koji prethode podnošenju poreskih prijava gde su svi podindikatori daleko ispod svetskog proseka i u daljem padu. Region se, takođe, pokazao uspešnim po efikasnosti procesa nakon podnošenja poreskih prijava, gde su sve četiri komponente, koje se ocenjuju, bolje od svetskog proseka.

  “Do smanjenja vremenskog perioda potrebnog za izvršenje poreskih obaveza i broja plaćanja došlo je 2014. i 2015. a postignuti rezultati ostali su stabilni i tokom prošle godine. Iako se već primenjuje podnošenje poreskih prijava i plaćanje poreza preko interneta za najvažnije poreze, uključujući porez na dobit firme, PDV i socijalno osiguranje, i dalje postoji dodatni potencijal za digitalizaciju. Takođe, ima prostora i za pojednostavljenje poreza na imovinu i lokalnih poreza”, izjavio je Thomas Lubeck, regionalni menadžer IFC-a za centralnu i jugoistočnu Evropu, i dodao: “Mi u Grupi Svetske banke nastavićemo da podržavamo napore Vlade Srbije za dalji napredak na ovom polju”.

  Dalja digitalizacija procesa izvršavanja poreskih obaveza zahtevaće modernizaciju poreske administracije na različitim nivoima i unapređenje kapaciteta ne samo za elektronsko podnošenje poreskih prijava, već i za unapređenje procene rizika, kvaliteta revizije i doslednosti u primeni zakonske regulative.

  Uprkos dosadašnjem napretku, srpska poreska administracija još uvek je na početku puta ka transformaciji poreskog sistema zemlje u istinski moderan servis orijentisan ka poreskim obveznicima.

  Na globalnom nivou, prosečna ukupna stopa poreza i doprinosa je relativno stabilna u poslednjih nekoliko godina i trenutno iznosi 40,5%, ili 0,1% više u odnosu na prethodnu godinu. Širom sveta, u 52 ekonomije, došlo je do povećanja, a u 36 do smanjenja navedene stope.

  Vreme izvršenja poreskih obaveza na globalnom nivou smanjeno je za 5 sati u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 240 sati, a prosečan broj plaćanja smanjen je za skoro celo jedno plaćanje, na 24. Ova smanjenja su uglavnom rezultat veće primene tehnologije od strane poreskih obveznika i poreskih organa, s obzirom na to da uvode i unapređuju elektronske sisteme podnošenja poreskih prijava i plaćanja poreza. Time se  nastavlja trend koji smo videli u prethodnih nekoliko godina u mnogim zemljama koje su kontinuirano fokusirane na razvoj i unapređenje efikasnih sistema za naplatu poreza.

  Paying taxes izveštaj obuhvata i podindikator koji meri dva procesa nakon podnošenja poreske prijave: zahtev za povraćaj PDV-a i korekciju povraćaja poreza na dobit firme. Efikasnost ovih procesa ocenjuje se korišćenjem indeksa gde rezultat od 100 poena predstavlja najefikasnije, a 0 najneefikasnije procese. Svetski prosek iznosi 59,51, u poređenju sa 91,1 u Srbiji.

  “Srbija spada u zemlje jugoistočne Evrope koje sprovode konstantne reforme u oblasti poreza. Danas, obračun i plaćanje poreza u Srbiji, u proseku oduzimaju skoro 20% manje vremena nego pre tri godine, što je rezultat dosadašnjih reformi i unapređenja poreskog sistema naročito u oblasti elektronskog podnošenja i plaćanja poreza. Nastavak reformi i dalja modernizacija poreske uprave i digitalizacija, prilika su za dalji napredak u ovoj oblasti što će značajno uticati na dodatno pojednostavljenje procesa i povećanje efikasnosti naplate poreza u Srbiji. Koristi od ovog procesa bile bi višestruke, kako za poreske obveznike, tako i za poreske organe”, izjavila je Branka Rajičić, partner u PwC Srbija.

  U okviru svog obraćanja na predstavljanju publikacije, Tom Dane iz PwC Velika Britanija i jedan od autora izveštaja rekao je:

  “Tokom 12 godina koliko se ova studija izrađuje, najznačajnija tema jeste korišćenje tehnologije od strane poreskih obveznika i poreskih organa kako bi se ubrzao i unapredio obračun i plaćanje poreskih obaveza. Rezultati za Srbiju pokazuju da ona svakako prati ovaj trend. Međutim, tehnologija stalno napreduje i poreski obveznici i poreski organi treba da nastave da unapređuju svoje kapacitete u ovoj oblasti kako bi u potpunosti iskoristili sve prednosti koje tehnologija nudi”

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE