Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Apple, projekat (Pexels)

  Radnici Epla izglasali formiranje svog prvog SINDIKATA

  Radnici tehnološke kompanije Epl u Merilendu odlučili su da se pridruže sindikatu, čime su postali prvi prodavci u istoriji tehnološkog giganta koji su učinili tako nešto u SAD.

  Više od 100 radnika u Tosonu blizu Baltimora glasalo je u odnosu 65 prema 33 za pridruživanje Međunarodnoj asocijaciji mašinista i vazduhoplovnih radnika, saopštio je sindikat.

  Nakon što je stigao rezultat, grupa je tvitovala: „Sada slavimo…sutra nastavljamo sa organizovanjem“.

  Ovo je treća Eplova prodavnica koja je pokrenula sindikat ove godine, ali prva koja je uspešno održala glasanje.

  I druge Eplove radnje žele sindikalizaciju

  Novi sindikat Apple Core, skraćenica za Koaliciju organizovanih zaposlenih u maloprodaji, napisao je otvoreno pismo Apple-u u maju. U njemu stoji da je njegova ponuda „o tome da oni kao radnici dobijaju prava koja trenutno nemaju“, ali da ne žele da „budu protiv ili da stvore sukob sa menadžmentom“.

  Epl, Beta AP

  Druge Apple-ove prodavnice u Atlanti i Njujorku takođe su preduzele korake ka sindikalizaciji. Osoblje u Atlanti je, međutim, odložilo je svoje planirano glasanje. U to je umešan najveći sindikat komunikacija i medija u SAD „The Communications Workers of America“, koji je naveo antisindikalne aktivnosti kompanije.

  Kako se formira sindikat?

  Sindikati su manje uobičajeni u SAD nego u mnogim evropskim zemljama. Međutim, i dalje su zaštićeni zakonom. Formiranje jednog uključuje ili da kompanija dobrovoljno prizna sindikat, ili da radnici prikupe potpise od najmanje 30 odsto zaposlenih kako bi Nacionalni odbor za radne odnose mogao da održi zvanične izbore.

  Novinske kuće su prenele da je Apple angažovao advokatsku kancelariju poznatu po svojoj sindikalnoj stručnosti kako bi odvratio zaposlene da se pridruže.

  Apple kompanija (Beta/AP)

  U Apple-u zabrinuti zbog formiranja sindikata

  U aprilu, Motherboard je objavio audio-snimak potpredsednice maloprodaje Deirdre O’Brien. Ona je rekla zaposlenima da, iako priznaje njihovo pravo da se pridruže sindikatu, „isto imaju pravo da se ne pridruže“.

  „Zabrinuta sam šta bi značilo staviti drugu organizaciju u sredinu našeg odnosa, organizaciju koja ne razume Apple ili naše poslovanje“, kaže u objavljenom audio-zapisu.

  Zaposleni u Tausonu imali su podršku davno uspostavljenog sindikata, Međunarodnog udruženja mašinaca i radnika u vazduhoplovstvu. Njegov predsednik Robert Martinez mlađi čestitao je zaposlenima u Apple-u na „istorijskoj pobedi“.

  „Poneli su ogromnu žrtvu za hiljade zaposlenih u Apple-u širom zemlje koji su sve oči uprli u ove izbore. Ova pobeda pokazuje rastuću potražnju za sindikatima u Apple-ovim prodavnicama i različitim industrijama širom naše zemlje“, rekao je on.

  Apple je rekao novinskoj agenciji AFP da odbija da komentariše glasanje, koje još uvek mora da bude zvanično potvrđeno od strane NLRB-a, nezavisne agencije federalne Vlade.

  Ep, Beta AP Photo/Matthias Schrader

  Sindikat Towson-ove prodavnice je poslednja u nizu visokoprofilnih sindikalnih kampanja u SAD.

  U decembru uspešna kampanja u Njujorku dovela je do toga da zaposleni u Starbaksu formiraju svoj prvi sindikat nakon decenija. To je izazvalo slične kampanje u mnogim njihovim prodavnicama.

  U aprilu Amazon je video da je 55 odsto radnika u skladištu u Njujorku glasalo za sindikalnu organizaciju, iako kompanija osporava taj glasački listić i apeluje na ponovni izbor.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE