Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NAJEZDA ruskih firmi na Srbiju: Imamo li poslovnog prostora za njih?

  Ruske firme u sve većem broju sele svoj posao u Srbiju i u prethodnih mesec i po dana,  od kada je krenula kriza u Ukrajini u Srbiji je otvoreno više od 300 firmi čiji su osnivači iz Rusije.

  Zbog toga je povećana i tražnja za kancelarijskim prostorom pretežno u Beogradu.

  U mnogo manjem broju otvaraju se firme čiji su osnivači iz Ukrajine  i od početka rata u Srbiji je registrovano pet privrednih društava i tri preduzetnika iz te zemlje.

  Čime se bave ruske firme koje dolaze u Srbiju?

  Uglavnom je reč o preduzećima koja se bave programiranjem, konsultantskim aktivnostima u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem,  potom za konsultantske delatnosti u oblasti IT, dizajnerskim  delatnostima, trgovinom na veliko pretežno voćem i povrćem, izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada.

  Registracija firmi

  Registracija firmi

  Prema podacima Agencije za privredne registre (APR) dostavljenim portalu BIZLife od 24. februara do 11. aprila registrovano je 119 privrednih društava i 281 preduzetnik, čiji su osnivači iz Ruske federacije, kao i pet privrednih društava i tri preduzetnika, čiji su osnivači iz Ukrajine.

  U elektronskoj bazi Registra privrednih subjekata, koji vodi APR trenutno je registrovano ukupno 1.124 privredna društva i 602 preduzetnika čiji su osnivači strana fizička i pravna lica iz Ruske Federacije, kao i 195 privrednih društava i 97 preduzetnika, čiji su osnivači strana fizička i pravna lica iz Ukrajine.

  Od početka rata Rusi u Srbiji osnovali 323 firme

  Zašto baš Srbija?

  Na pitanje šta je razlog da za dalje poslovanje odaberu baš Srbiju, u APR navode da ne raspolažu podacima o tome, ali da pretpostavljaju da čim su ove kompanije odlučila da se registruju u Srbiji, to je zato što ocenjuju uslove za otpočinjanje poslovanja povoljnim.

  Direktor za savetovanje i procene u regionu Jugo-istočne Evrope u kompaniji CBRE Nebojša Nešovanović kaže za BIZLife da dosadašnje iskustvo pokazuje da su Beograd i Srbija bili logični izbor za brzo i privremeno izmeštanje poslovanja iz Rusije.

  Nebojša Nešovanović

  Nebojša Nešovanović

  “U cilju očuvanja kontinuiteta poslovanja, kompanije koje posluju u Rusiji, a sarađuju sa ostatkom sveta, su morale da nađu brzo rešenje za nastavak poslovanja. Ovde se ne radi samo o firmama u vlasništvu Ruskih državljana, već i o međunarodnim kompanijama koje su delove svojih operacija za druga tržišta izmestile u Beograd. Beograd je bio logično rešenje jer ima direktne letove sa Rusijom, a i stanovništvo je prijateljski raspoloženo prema Rusima. Glavni grad Srbije je za većinu kompanija koje su došle privremeno rešenje, pa su i njihovi zahtevi do sada bili takvi”, objašnjava Nešovanović.

  Kakav poslovni prostor traže?

  Ističe da su uglavnom uzimali coworking kancelarije – u potpunosti opremljene poslovne prostire koji su trenutno raspoloživi i imaju fleksibilne rokove zakupa.

  Trenutna raspoloživost I fleksibilnost rokova zakupa su dominantni kriterijumi, dok je sve drugo, uključujući i cenu, lokaciju i kvalitet prostora manje bitno.

  Nakon što su očuvale kontinuitet poslovanja, kompanije su počele da se bave dugoročnim planovima.

  Poslovni prostor

  Poslovni prostor

  Donošenje odluka koje se tiču dugoročnih planova kompanija je mnogo složenije, i tu se razmatra sve, od poslovnog i poreskog okruženja, raspoloživosti  cene radne snage, raspoloživosti i cene stambenog,  poslovnog prostora pa do kvaliteta života i dodatnih sadžaja koje im grad pruža.

  “Tu se Beograd takmiči sa dosta drugih destinacija,  naše neuvođenje sankcija ili raspoloživost letova su od sekundarnog značaja. Možda će nam to što smo kratkoročno rešenje dati blagu prednost, ali to svakako neće biti presudno kod donošenja odluka”, navodi.

  Imamo li dovoljno kancelarijskog prostora?

  Kada je reč o tome kakav kancelarijski prostor može da im se ponudi, Nešovanovič priznaje da je ponuda kancelarijskog prostora bolja nego što je bila ranije, ali da je i dalje, ipak najlošija u regionu.

  “Beograd ima isto kancelarija koliko ih ima i Zagreb, koji je duplo manji, a tri, odnosno pet puta manje od Sofije I Budimpešte, koji su gradovi slične veličine kao Beograd. Trenutna stopa nepopunjenosti je oko 5, 8 odsto, što je dosta nisko. Očekujemo da će rast, pre svega, IT industrije dodatno dići tražnju, smanjiti procenat nepopunjenosti i podići zakupnine. Eventualne odluke firmi da dugoročno izmeste svoje poslovanje iz Rusije u Beograd bi dodatno pogurale zakupnine. Hronično mala raspoloživost poslovnog prostora nam ne ide na ruku kod vrednovanja Beograda kao potencijalne destinacije za dolazak stranih firmi”, ističe Nešovanović.

  Bazu u Beogradu uglavnom našli IT-ijevci

  Od kako je počela kriza u Ukrajini primetno je da sve više Rusa traži, odnosno kupuje i iznajmljuje stanove i poslovni prostor po Srbiji, naročito u Beogradu i Novom Sadu.

  To su za BIZLIfe potvrdili i u agenciji City Expert.

  Programer, Pixabay

  Programer, Pixabay

  “Rusi trenutno uglavnom traže stan za izdavanje jer još uvek nemaju definisan period ostanka u Srbiji. Veliki broj firmi alocira svoje poslovanje u Srbiji, ovde pre svega dominiraju Beograd i Novi Sad. Uglavnom se radi o platežno sposobnim ljudima iz IT industrije”, rekao je ranije Miloš Mitić iz City Experta.

  Ekspert za nekretnine za BIZLife: Zašto Rusi traže stanove u Srbiji?

  Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

  Foto: Pixabay, CBRE

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE