Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Revolucionarno istraživanje: Naučnici pretvaraju plastiku u dijamante

  Naučnici su uspeli uz pomoć plastike da rekonstruišu proces nastanka dijamanata i procesa koji se dešavaju duboko unutar najudaljenijih planeta Sunčevog sistema.

  Pretpostavka da se pod izuzetno visokim pritiskom i temperaturama, vodonik i ugljenik pretvaraju u dijamante na udaljenim planetama kao što su Uran i Neptun okupira umove naučnika već neko vreme.

  Najnovije istraživanje na ovu temu koje je objavljeno u časopisu Sajens advans sada spominje i kiseonik kao jedan od faktora u ovom procesu i potvrđuje da je tzv. „dijamantska kiša“ mnogo češća pojava nego što se ranije mislilo kao i da se odvijaju u unutrašnjosti planeta, prenose mediji.

   

  Poznato je da su van našeg Sunčevog sistema najčešće planete – giganti prekriveni ledom, a nova saznanja ukazuju da je dijamantska kiša veoma česta pojava koja se odvija duboko unutar njih.

  Međutim, naučnici kao što je autor studije i fizičar Dominik Kraus smatraju da se ovakve vrste padavina razlikuju od onih koje se dešavaju na Zemlji.

  Kako je sproveden ovaj eksperiment?

  Kako bi rekonstruisali ovaj proces Kraus i njegov tim su za potrebe studije uz mešavinu ugljenika, vodonika i kiseonika iz PET plastike i optičkog lasera velike snage rešili da naprave dijamante.

  Jak i kratak rendgenski bljesak velike jačine im je omogućio da posmatraju proces nastajanja sićušnih i za ljudsko oko gotovo nevidljivih tzv. nanodijamanata.

  Eksperiment je na ovaj način potvrdio da kiseonik koji se nalazi na udaljenim ledenim planetama pomaže da se atomi vodonika odvoje od ugljenika.

  Od sedamdesetih godina dvadesetog veka, u naučnim krugovima postoji uverenje da je sasvim moguće da dijamanti padaju ka tečno-stenovitim jezgrima planeta i taj fenomen se nezvanično naziva dijamantska kiša. 2017. godine, naučnici u Nemačkoj i Kaliforniji, pronašli su način da rekreiraju uslove koji vladaju na tim planetama, proizvodeći malene dijamante nazvane nanodijamanti u laboratoriji, koristići polistiren (iliti stiropol).

  Prema studiji objavljenoj u časopisu Science Advances, pet godina kasnije, eksperiment je ponovljen, ovog puta uz korišćenje starog dobrog polietilen tereftalata (PET).

  Ovo istraživanje ima uticaj ne samo na naše razumevanje svemira, već otvara vrata ka stvaranju nanodijamanata od plastičnog otpada, koji imaju širok spektar namena.

  Kineski i britanski naučnici otkrili kako da iz elektronskog otpada izdvoje zlato

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE