Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „PRLJAVI MOMAK“ : Priča o jednom od najuticajnih i najbogatijih ljudi na svetu

  Australijskog milijardera i medijskog magnata Ruperta Mardoka (Rupert Murdoch) je neprestano pratio epitet jednog od najuticajnijih ljudi sveta. Kako je bio sin Ser Kita Mardoka (Sir Keith Murdoch) poznatog po vođenju novina Njuz limited (News Limited) nije ni čudo što se našao u novinarskim vodama. Mardokov otac  umro je od raka 1952. ostavljajući ga sa velikim bogatstvom, novinama Adelaide njus (Adelaide News) i Njuz limited. Pre nego što je preuzeo očevo carstvo sa  samo 21. godinom, Mardok je studirao na Oksfordu i radio paralelno kao zamenik urednika u Dejli Ekspresu. On je sin koji je pretvorio skromno carstvo svog oca u veliki medijski konglomerat pod imenom Njuz korporejšn (The News Corporation) drugu medijsku kuću po veličini na svetu. Mladi Australijanac se brzo pokazao kao genijalan za posao koji je uzeo da radi.

  Danas Mardok izdaje preko 175 novina, poseduje Tventi centuri foks studio (Twentieth Century Fox Studio), Foks netvork (Fox Network), 35 tv stanica… Kontraverze koje ga prate uvek su vezane za bezobzirni stil njegovog poslovanja, opresivnoj taktici sa diktatorskim režimom. Nekad su njegove akcije praćene protestima njegovih radnika, a sve to mu je zaradilo nadimak „Prljavog igrača“.

  Počeci

  Medijski magnat Rupert Mardok (Rupert Murdoch) je rođen 11. marta 1931. godine u Melburnu, u Australiji. Otac mu je bio poznati ratni dopisnik i novinar. Murdok je kada je imao samo 21 godinu nasledio očeve novine, Sandej Mejl (Sunday Mail) i Njuz (News), a druge medije je nastavio da kupuje  tokom godina. Sedamdesetih godina prošlog veka je počeo da kupuje američke novine, a u svet šou biznisa je ušao kupivši 20th Century Fox. Kasnije je pokrenuo sopstvenu televiziju, Foks Njuz (Fox News).

  Kit Rupert Mardok je rođen na maloj farmi udaljenoj trideset milja od Melburna. Imanje na kojem je živeo sa porodicom se zvalo Kurden farma, po škotskom selu iz kojeg su njegovi roditelji emigrirali. Od rođenja, Mardoka  su zvali po srednjem imenu, Rupert, što je i ime njegovog dede sa majčine strane.

  Kao dete, Mardoku je omiljena zabava bilo jahanje konja, a da ima dara za biznis još kao dete – lovio je zečeve i prodavao njihovo krzno. Čak je i uspeo da proda konjski izmet starijim farmerima.

  Rupertov otac je sumnjao u disciplinu svog sina te ga je sa samo sedam godina poslao u školu koja je svoje učenike strogo držala. Na Ruperta je snažno uticala njegova majka koja je, kako bi ga očvrsnula i ojačala imunitet, insistirala na tome da Rupert spava napolju, u kućici na drvetu bez struje i vode.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Printscreen

  Piše: A. M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE