Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Neurolozi otkrili: Kako radi mozak najsrećnijeg čoveka na svetu

  Metju Rikard (Matthieu Ricard), tibetanski budistički monah, smatra se za najsrećnijeg čoveka na svetu. Neurolozi su proučavali kako radi mozak čovek kome, skoro pa ništa ne smeta.

  Naučnici su  sedamdesetogodišnjaku dali ovakvu „etiketu“ nakon što je učestvovao u studiji dugoj 12 godina. Tokom ovog perioda, naučnici sa Univerziteta Viskonsin pratili su ga dok je meditirao.
  Ali Rikard, koji je rodom iz Francuske, i živi u manastiru u Nepalu, otkrio je za magazin GQ da ovakvu titulu smatra apsurdnom.

  Poznajem srećnije monahe,“ kaže on misleću na budiste koji mogu da meditiraju danima.

  Boreći se da izađe na kraj sa pažnjom koja je usledila nakon objavljivanja studije, pitao je Dalaj Lamu da li bi mogao da se potpuno povuče. Ali Dalaj Lama je Rikardu rekao da je svetu potrebno njegovo „vođstvo“. „Ako žele da budeš najsrećniji čovek, budi najsrećniji čovek,“ rekao mu je.

  Da bi otkrio šta Rikarda čini najsrećnijim čovekom na svetu, neurolog Ričard Dejvidson (Richard Davidson) povezao je monaha na 256 senzora dok je meditirao o saosećanju. Dejvidson je otkrio da Rikardov mozak proizvodi gama talase – koji su povezani sa svešću, pažnjom, učenjem i pamćenjem – nikada ranije pomenutim u naučnoj literaturi.

  Skeniranja su takođe pokazala veliku aktivnost u levom prefrontalnom korteksu u poređenju sa desnim, što mu omogućava neuobičajeno veliki kapacitet za sreću i smanjenu sklonost ka negativnosti,“ napisao je Dejvidson u vreme dok ga je proučavao.

  Uprkos što mu je titula smetala, Rikard je naširoko pisao o svojoj životnoj filozofiji u knjigama: „Altruism“, „On the Path to Enlightenemnt“, i „Happiness“. Objavio je i nekoliko foto-knjiga.

  Na pitanje kako drugi mogu da postignu sreću, Rikard je prošle godine za „Busines Insider“ rekao da su dobrota i altruizam ključni. Može da pomogne ako trenirate um misleći pozitivno, i to neprekidno 15 minuta dnevno. Nauka je podržala njegove ideje, Dejvidsonova studija pokazala je da 20 minuta meditacije može da učini da se osoba oseća srećnije.

  Rikard je za magazin GQ takođe otkrio da je ocenjivanje sebe naspram drugih takođe štetno. „Poređenje je ubica sreće,“ zaključio je.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE