Preko upravnika lakše do popisa podstanara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Preko upravnika lakše do popisa podstanara

  Novi zakon o stanovanju, koji će se uskoro naći pred poslanicima, ne predviđa nove troškove, ali uvodi obavezu da svaka zgrada formira skupštinu stanara i odabere upravnika.

  Tri ključne novine koje zakon donosi su to da će svaka zgrada umesto predsednika kućnog saveta imati upravnika. Ukoliko ga stanari ne izaberu sami, opština će imenovati profesionalnog upravnika. Otvorena je i opcija iznajmljivanja profesionalnog upravnika, koji bi za posao bio plaćen 300 dinara po stanu.

  Upravnici će morati da vode evidenciju stanova koji se iznajmljuju, pa se očekuje da stanodavci više neće moći da izbegnu porez.

  Upravnik zgrade imaće slična zaduženja kao i dosadašnji predsednik skupštine stanara, s tim da će imati i mehanizme da “privoli” stanare da izvršavaju svoje obaveze. Prema starom zakonu, jedini lek za nezainteresovane komšije bila je tužba.

  Međutim, Kaća Lazarević koja se decenijama bavi prometom nekretnina, smatra da Zakon neće uvećati naplatu poreza na izdavanje. Stanodavci će i ubuduće iznalaziti načine da izbegnu plaćanje tog nameta, jer je, kaže Lazarević, porez previsok.

  “Poreska uprava očigledno nema dobar mehanizam za naplatu takvih poreza i ne mislim da će se ovim zakonom nešto promeniti. Mislim da je 20% impozantna cifra, da porez kod izdavanja treba da se svede na neku cifru od 10% i onda će svi rado plaćati porez”, smatra ona.

  Da li stanari poštuju odredbe, biće zabeleženo u registru stambenih jedinica, u koji će biti upisana svaka zgrada u Srbiji. Za nepoštovanje zakonskih odredbi predviđene su kazne i do 50.000 dinara.

  Izvor: N1

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE