Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pouke iz Davosa: Ekonomija, blokčejn i izgradnja poverenja za bržu inkluziju

  Još uvek se sabiraju utisci i poruke poslate sa godišnje konferencije Svetskog ekonomskog foruma. Oko 2.700 kreatora politika, finansijskih i tehnoloških lidera, poznatih ličnosti, novinara, članova naučne zajednice i aktivista okupilo se u Davosu kako bi raspravljali o pitanjima poput deglobalizacije, dekarbonizacije, nepoverenja i digitalizacije u okviru teme „Saradnja u fragmentisanom svetu“. Mnogi su izrazili nadu u pogledu stanja ekonomije, moći podataka u borbi protiv nejednakosti i potencijala za saradnju u rešavanju globalnih izazova.

  Ako možemo da maksimalno iskoristimo inovacije i nastavimo da motivišemo privatni sektor, značajno ćemo doprineti komercijalno održivom društvenom uticaju, rekao je Majkl Froman, potpredsednik kompanije Mastercard i predsednik za strateški rast.

  Ovo su četiri poruke iz Davosa 2023. godine

  Uzdržani optimizam u pogledu ekonomije

  Uprkos strahovima od recesije, mnogi generalni direktori i vladini zvaničnici bili su oprezno optimistični, a generalna direktorka Citigroup banke Džejn Frejzer izjavila je za CNBC da je u SAD verovatan „scenario recesije kojom se može upravljati kroz udruživanje snaga na tržištu rada.“

  U Evropi bi trebalo da recesija bude izbegnuta, što ne bih rekao ovako samouvereno pre tri meseca, izjavio je Fransoa Vilroj de Galo, guverner Banke Francuske, na panelu „Uloga finansija u oporavku“.

  Na istom panelu, generalni direktor kompanije Mastercard Majkl Mibah ukazao je na neke pozitivne znakove: relativno nisku nezaposlenost, stabilnu potrošnju i agilne potrošače:

  Trend koji se se jasno uočava je da se povećava potrošnja na osnovne stvari u odnosu na diskrecionu potrošnju, međutim potrošači ne odustaju od svojih uživanja i pokušavaju da naprave kompromise.

  ESG je postao standard

  Postavljanje ciljeva u domenu očuvanja životne sredine, dostizanja jednakih prava za sve manjinske grupe i odgovornog upravljanja – dakle, ESG ciljevi – postaju sve važniji za kompanije i njihovo poslovanje. Na panelu „Upravljanje odgovornim kapitalizmom“, izvršni direktor Banke Amerike Brajan Mojnihan pozvao je na uspostavljanje zvaničnih globalnih standarda u cilju sprečavanja loših praksi i „usklađivanja kapitalizma s onim što društvo želi od njega i brže pokretanje nas samih.“

  Međutim, učešće privatnog sektora u ispunjavanju klimatskih ciljeva i ciljeva jednakosti zahteva učešće izvan sala za sastanke. Održivost ne bi trebalo da bude vertikalna – ona bi trebalo da prožima celokupno poslovanje, izjavila je je direktorka za održivost kompanije Mastercard Elen Džekovsk:

  Kada je reč o uključivanju privatnog sektora u inkluziju i ESG, to najbolje funkcioniše kada kompanije rade stvari koje su iskrene i autentične i koje doprinose njihovoj osnovnoj delatnosti.

  Zbog toga je Mastercard prošle godine promenio svoj model kompenzacije za sve zaposlene kako bi povezao isplatu bonusa s napretkom kompanije u pogledu njenih ESG prioriteta, izjavila je ona, što odražava ono što je učinjeno za plate zaposlenih na izvršnim pozicijama u 2021. godini.

  Kada uvedete taj podsticaj, oni će biti mnogo motivisaniji da budu deo tog rešenja i da prave bolje izbore,“ izjavila je na Female Quotient panelu „Cena tehnologije“.

  Nova tehnologija zahteva više promišljenosti

  Nakon nedavnih implozija u kripto prostoru, ne iznenađuje analitički stav prema kripto-valutama u Davosu, s pozivima na viši stepen regulacije od strane kako regulatora, tako i izvršnih direktora. Što je poslovanje u digitalnom prostoru i sa kriptovalutama transparentnije, to je veća verovatnoća za uključivanje kredibilnih igrača, a regulacija sa sobom donosi i standardizaciju i na kraju, sveobuhvatniji sistem zaštite, rekao je Mibah na panelu o ekonomskom oporavku.

  Mislim da se nalazimo na takvoj raskrsnici gde možemo da izgradimo moćni ekosistem koji može rešiti mnoge probleme.

  Mnogi učesnici samita u Davosu imaju poverenje u blokčejn tehnologije koje se nalaze u osnovi kripto-valuta, a koje predsednik UBS grupacije, Kolm Keleher, naziva „nezaustavljivim“.

  Baš kao i mi ostali, učesnici Davosa su pričali o ChatGPT-u i potencijalu veštačke inteligencije, kao i potencijalnim zamkama koje se kreću u rasponu od sofisticiranijih sajber napada do privatnosti podataka.

  Kada primenjujemo veštačku inteligenciju u razvoju proizvoda, izjavio je Jorn Lambert, direktor kompanije Mastercard za digitalne tehnologije, imamo principe kojih se pridržavamo kako bismo osigurali da potrošač zna kako se njegovi podaci koriste. Moramo da zaštitimo te podatke i pažljivo ih primenimo.

  Digitalizacija i podaci su ključni za inkluziju – baš kao i poverenje

  A inkluzija može biti način da se neguje poverenje, rekao je Salah Gos, direktor za Severnu Ameriku u Mastercard Centru za inkluzivni rast na panelu „Narušavanje nepoverenja“.

  Ako možete da verujete u to da vaše učešće u sistemu zapravo dovodi do prosperiteta, počinjete da imate sve više poverenja u to… Ako nemate pristup i nemate jednakost, više ste nepoverljivi.

  Mala i srednja preduzeća bi mogla imati velike koristi od kontinuirane digitalizacije i dublje saradnje širom finansijskog sektora, rekao je Ling Hai, ko-predsednik kompanije Mastercard za međunarodna tržišta. Preduzetnici su pokretači mnogih inovacija, ali često nemaju pristup kreditima, što može ugušiti njihov potencijal. Razlog tome je što zajmodavci često nemaju uvid u njihovu kreditnu sposobnost.

  Sa digitalizacijom, postoji toliko podataka, izjavio je on.

  Pitanje je: kako odgovorno koristite podatke za kreditiranje, a istovremeno čuvati privatnost malih preduzeća?

  Zatvaranje jaza u nejednakom pristupu i korišćenju informacija – između onih koji imaju podatke i onih koji ih nemaju – može osloboditi ogroman potencijal za neprofitne organizacije i druge koji žele da zatvore druge vrste jazova u pogledu jednakost, izjavila je Šamina Sing, predsednica Mastercard Centra za inkluzivni rast na panelu „Saradnja u oblasti podataka: lekcije sa terena.

  Ekonomija, trgovinske napetosti i sukob u Ukrajini dospeli su na naslovne strane i rasprave o protekcionizmu su se rasplamsale, ali povratak putovanja na nivoe pre pandemije, otpornost potrošača i ponovno otvaranje granica takođe su dominirali razgovorima. I većina je delovala voljno da prihvati temu saradnje i da se baci na posao. Na godišnjem prijemu Žena liderki, Sing je izjavila:

  Svi imamo nešto da kažemo, svi imamo nešto da čujemo, sada svi imamo nešto da radimo.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Youtube/ Print Screen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE