Policija u sigurnim rukama 

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Policija u sigurnim rukama 

  Piše: Milenko Vasović

  Zaokružite tačan odgovor na pitanje – Ko čuva sedište srpske policije a) policija, b) privatno obezbeđenje, c) stranački dobrovoljci. Staro pravilo iz kviza kaže da kad ne znaš odgovor zaokruži „b“. Odgovor je tačan, sudeći prema pisanju najstarijeg lista na Balkanu. 

  Vest sam video uveče na sajtovima, nisam mogao da poverujem, čekao sam jutro i trčao do trafike da kupim (a mislio sam) novine. Ali noć je u Srbiji nepredvidiva. Novine su se promenile, ni traga od vesti i velikog naslova. Morao sam da proveravam da nisam sanjao, jok objavljeno pa nestalo, pojeo mrak. 

  Život nas uči da sve što je dobro kratko se zadržava u radnjama, mora biti da je i ova vest razgrabljena, ili su u štampariji za drugo izdanje zagubili baš tu stranu. Oće to gde ima mnogo slobode i obezbeđenja.

  Šta čovek da pomisli? Možda ministar nema poverenje u policajce, bolje da čuvanje poveri plaćenicima. Možda ne voli da gleda u  policijske uniforme ako je imao kakvu traumu. Svašta je moguće. Al, opet tu firmu (Sekjuritas) za obezbeđenje drže stranci, kako njima da poveriš tako kapitalan resor?

  Nije to urađeno na kvarno, verovatno je rađena studija opravdanosti, sigurno je u tome pronađen državni interes. Isplaniran je put svakog dinara. Možda vlast o ljudima ne vodi dovoljnu brigu, ali o parama svakako brine. Znam srpsku narav, odmah će mnogi pomisliti evo opet izvlače novac iz državne kase. Poganim glavama svašta padne na pamet.

  Dobro, ovi stranci nisu tu da bi besplatno čuvali sediše MUP-a, međutim možda eksperiment nije tako loš. Koštaće nas kao nekoliko novogodišnjih jelki u Beogradu, ipak, za uzvrat ćemo dobiti mnogo dokonih policajaca. Onda će oni svoje prihode moći da dopune čuvanjem splavova, noćnih klubova, praćenjem opasnih tereta… 

  Lakše je i ako se desi kakav incident, krađa dokumenata, ne daj bože sabotaža, okriviš obezbeđenje, raskineš ugovor i ideš dalje. Niko nije kriv. 

  To iskustvo može da se implementira u mnoge oblasti, vojska bi mogla isto da uradi. Zgradu Generalštaba poveriš strancima, „kobre“ pošalješ na neplaćeno. Ili prosveta, na primer, što bi plaćali učitelje, angažuješ agenciju, ona obezbedi predvača – svi dobri. A učetilji, šta s njima? Pa ništa, nek idu u Grčku da beru mandarine. 

  Evo vam jedan primer gde je slično rešenje već primenjeno. U beogradskom preduzeću za naplatu komunalija imaju pravnike, ali ne žele da ih opterećuju. Što bi oni pisali tužbe protiv građana koji ne plaćaju. Lepo su angažovali advokate. Nekoliko evrića po tužbi, pa puta nekoliko desetina hiljada utuženja, nakupi se. Nema veze što to nije neki zahtevan posao, sem ako im pravnici nisu sa kupljenim diplomama. 

  Ima se od koga i šta naučiti. Savetujem policajcima da počnu da razmišljaju o prekvalifikaciji da ih ne iznenadi privatizacija. 

   

   

   

   

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE