Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao, rasprava, veština

  Kako da lako zapamtite detalje o klijentima ili kolegama? Ova tehnika POBOLJŠAVA pamćenje

  Zamislite da ste na aerodromu i naiđete na klijenta sa kojim ste ranije poslovali. On se toplo osmehne i uputi pozdrav, a ti ne možeš da se setiš njegovog imena. Da li vam se takva neprijatnost ikada desila? Ponekad se čini da su drugi blagosloveni neverovatnim veštinama kada je u pitanju pamćenje.

  Istina je da superiorne veštine pamćenja nisu nužno povezane sa superiornom kognitivnom sposobnošću ili anatomijom mozga. Baš kao što dizanje tegova pomaže u izgradnji mišića, mnemoničke strategije pomažu u treniranju mozga i poboljšanju pamćenja.

  Najbolje od svega je što svako može da ih koristi. Jednom kada naučite ove tehnike, lako ćete moći da zapamtite imena, brojeve, predavanja ili bilo koje druge činjenice kojih treba da se setite.

  Najpopularnija tehnika za poboljšanje pamćenja je loci metod, odnosno palata uma ili palata memorije, piše Inc. Ova drevna grčko-rimska tehnika može vam pomoći da poboljšate svoje pamćenje na načine na koje nikada niste mislili da je moguće.

  Pamćenje, mozak

  Pamćenje, mozak (Unsplash)

  Kako funkcioniše palata uma i pamćenje?

  Grčki i rimski govornici su zapamtili dugačke govore gradeći strukture, kao što je palata, unutar svoje mašte. Zatim bi strateški postavili svaku reč ili ideju koju su morali da zapamte na određeno mesto unutar svoje palate uma. Kasnije su mogli mentalno da se vrate svojim koracima i da se prisete detalja kada im zatrebaju.

  Šerlok Holms često je koristio loci metod, latinski za „mesta“, da bi se lako prisetio činjenica koje su mu bile potrebne da reši slučaj.

  Istraživači su pokazali koliko zapravo palata uma može biti efikasna. Studija iz 2017. imala je učesnike, bez mnemotehničke obuke, koji su pokušali da zapamte 72 nasumične reči. Zatim su dobili šest nedelja obuke na kojoj su koristili loci metod i ponovo su testirani nakon četiri meseca. Prosečan učesnik mogao je da se seti 62 od 72 reči, čak i mesecima kasnije.

  Koristeći MR skeniranje, istraživači su mogli da vide da je mnemonička obuka izazvala promene u mreži mozga. Takođe su spazili uočljive razlike u obrascima povezivanja koje nisu bile prisutne kod učesnika bez obuke.

  Pamćenje

  Pamćenje (Unsplash)

  Iskoristite moć palate uma

  Kako možete da trenirate svoj mozak i poboljšate svoje pamćenje koristeći ovu drevnu tehniku? Ključ leži u vizuelizaciji svake tačke i informacije koju treba da zapamtite duž određene rute.

  Vratimo se našem uvodnom primeru i klijentu na kojeg ste naleteli na aerodromu. Tokom vašeg prvog poslovnog sastanka, saznali ste da se zove Rajan Smit. Njegova kancelarija je u Portlandu, ali je poreklom iz Dalasa. On je strastveni entuzijasta golfa.

  Kako možete zapamtiti sve ove detalje kako biste bili bolje pripremljeni sledeći put kada ga sretnete?

  Počnite tako što ćete da vizualizujete strukturu ili drugu specifičnu lokaciju koja vam je poznata. Ovo može biti dom iz detinjstva, kancelarija na poslu ili čak ulice u vašem komšiluku. Koju god postavku da odaberete, ne zaboravite najvažniji deo – morate da budete u mogućnosti da vizuelizujete manje komponente strukture. To može da uključuje fioke u kuhinji, stolice u kancelariji ili slepe ulice.

  Pamćenje

  Pamćenje (Unsplash)

  Zatvorite oči i mentalno zakoračite u svoju palatu uma

  Za ovaj primer koristićemo vašu kancelariju. Prva stvar koju treba da zapamtite je ime vašeg klijenta. Možete zamisliti svog omiljenog glumca, Rajana Rejnoldsa, kako sedi u čekaonici ispred vaše kancelarije pored drugog glumca koji vam se sviđa, Vila Smita.

  Rajanove šale o njegovoj omiljenoj TV emisiji, Portlandiji, podsećaju vas da je posao vašeg klijenta u Oregonu. U međuvremenu, Vil Smit nosi žuti kaubojski šešir, tako da je lako setiti se da je iz Dalasa.

  Sada, napravite nekoliko koraka dalje u palati uma. U uglu vidite da je set palica za golf naslonjen na zid. Možete čak  da zamislite dva glumca kako igraju mini golf u hodniku koji vodi do vaše kancelarije.

  Poenta je sledeća: što je mentalna slika luđa, gluplja ili bizarnija, to ćete je teže zaboraviti. Sve što vam treba da ova tehnika funkcioniše za vas je prepoznatljiva lokacija i živopisna slika koja podstiče vašu maštu.

  Kako objašnjava naučni novinar Džošua Foer, što ste dublje angažovani na informaciji, veća je verovatnoća da ćete je zapamtiti. Živopisne slike koje dolaze sa tehnikom palate uma daju kontekst tim dosadnim imenima, brojevima i drugim detaljima koje je lako zaboraviti. I, kao što su mnoge naučne studije otkrile, to zaista funkcioniše.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE