Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od pripravnice do suvlasnice livnice za 20 godina

  Gordana Đurđević, suvlasnica firme Slovo iz Beograda, jedna je od retkih žena, ne samo u Srbiji, koja je rukovodila livnicom, a već dugo godina vodi firmu koja je nastavila tradiciju prve srpske slovolivnice i postala kuća kreativnog dizajna. Gordana je diplomirani ekonomista, a posao u livnici je prihvatila kao veliki izazov.

  “Nakon završenog Ekonomskog fakulteta, konkurisala sam za posao u tadašnjoj livnici slova i bila primljena. Više od dve decenije sam posvetila  radu u Slovu. Moj profesionalni razvoj se kretao postepeno i uzlaznom putanjom, od pripravnice, komercijalne direktorke, do direktorke i suvlasnice”, kaže Gordana.

  SlovoGordanaFirma je za sve te godine imala različite amplitude u poslovanju, a ona je direktorka postala u teškim vremenima kada je prestala da postoji tražnja za proizvodima koje je livnica pravila.

  Zbog nepovoljne situacije na tržištu su, kako kaže, odlučili da uvedu nove proizvode, nove tehnologije, da modernizuju proizvodnju i orijentišu se ka izvozu.

  Ona navodi da su morali da traže rešenja za probleme sa kojima su se suočavali, a motiv je bio i da se krene napred ka vizijama koje su imali.

  Prema njenim rečima ono što je obeležilo ekonomiju u tom periodu jesu promene kako tržišne tako i tehološke i zakonodavne.

  “Promene često nose i probleme koji mogu usporiti razvoj firme a nekada nose i šansu za razvoj novog proizvoda, nastup na novom tržištu”,  smatra Gordana.

  Na njenom profesionalnom putu veliku podršku joj je pružilo Udruženje poslovnih žena Srbije jer joj je omogućilo dodatnu edukaciju, umrežavanje i aktuelne informacije koje su bile relevantne za razvoj firme.

  “Sada kad pravim retrospektivu, sve deluje jednostavno i logično. Deceniju unazad ideja da livnica Slovo izvozi u Švajcarsku, izgledala je kao teško ostvariv san”, koji je ipak postao stvarnost, ocenila je Gordana.

  Preduzeće Slovo je osnovano 1831. godine kao livnica slova prve državne štamparije i bilo je jedina firma koja se bavila ovom delatnošću u našoj zemlji.

  Za jednu deceniju preduzeće Slovo je prešlo put od slovolivnice do kuće kreativnog dizajna i danas je prepoznatljivo  u oblasti arhitektonskog promotivnog i industrijskog obeležavanja.

  Ova firma je najveći proizvođač emajliranih natpisa u regionu a u pitanju su table sa nazivima ulica, trgova, naseljenih mesta i kućnim brojevima. Takođe, poseduju i ovlašćenje MUP-a za izradu pečata i štambilja sa državnim grbom.

  Slovo danas oko 30 odsto proizvodnje izvozi u Švajcarsku, upošljava 21 radnika a prema Gordaninim rečima – ko se u Slovu zaposlio uglavnom je odatle i u penziju otišao.

  Izvor: BIZLife

  Piše: Tanja Njegomir

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE