Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NIS i Telekom predvode srpsku privredu

  Dve kompanije nalaze se u vrhu liste najuspešnijih srpskih preduzeća
  prema listi APR-a, sa minimalnom razlikom u profitu.

  Nedavno predstavljena lista najuspešnijih srpskih privrednih društava za 2015. godinu, koju je objavila Agencija za privredne registre (APR), nije donela mnogo iznenađenja kada je reč o najuspešnijim kompanijama u Srbiji.

  U vrhu liste nazvane „100 naj…“, kada je reč o poslovnim uspesima, ustalili su se NIS i Telekom, kompanije koje zapravo predvode srpsku privredu jer su najuspešnije kada je reč o neto dobiti. Razlika između ove dve kompanije je minimalna, budući da je neto dobit Telekoma iznosila 16,3 milijarde dinara, dok je NIS imao čistu zaradu od 16,1 milijardu dinara. Te dve kompanije su se na ovaj način izdvojile na listi najboljih po neto dobiti jer je trećeplasirani EPS u prošloj godini imao neto dobit koja iznosi 10,9 milijardi. Prema podacima koje je saopštio APR, uspeh te dve kompanije je utoliko veći kada se zna da njihova ostvarena neto dobit čini oko sedam odsto ukupne neto dobiti cele privrede Srbije.

  Na tradicionalnoj listi APR-a kompanije su rangirane u šest različitih kategorija, među kojima četiri prikazuju aspekte uspešnosti poslovanja i finansijskih kapaciteta (poslovni prihodi, neto dobitak, poslovna imovina i kapital), dok su u poslednje dve svrstane kompanije po aspektu poslovnih gubitaka (najveći neto i najveći ukupni gubitak).

  Kompanija NIS je prošle godine uspela da bude među pet najboljih srpskih kompanija u sve četiri kategorije kojima se iskazuju poslovni uspeh i dobri finansijski kapaciteti. Tako je NIS domaće preduzeće sa najvećim poslovnim prihodima koji su u 2015. godini iznosili 199,9 milijardi dinara što čini 2,3 odsto poslovnih prihoda cele srpske privrede. U toj kategoriji Naftna industrija Srbije daleko je najuspešnije domaće preduzeće.

  Dobri rezultati NIS-a i činjenica da je u svim kategorijama kojima se meri uspeh kompanija među pet najuspešnijih u Srbiji, utoliko je značajniji kada se zna da je globalna naftno-gasna industrija već više od dve godine izložena velikom pritisku zbog značajnog pada cena nafte (polovinom 2014. godine bila je oko 110 dolara, dok se sada kreće između 45 i 50 dolara po barelu) i nestabilnosti na tržištu. Takođe, te dve kompanije su od velike važnosti za srpski budžet jer u njega isplaćuju značajne iznose po osnovu poreskih obaveza, kao i po osnovu dividendi. Na predstavljanju izveštaja APR-a kao velika prednost te dve kompanije navedena je i činjenica da nemaju istorijskih gubitaka i da svu profitabilnost mogu da koriste za nova investiranja i isplatu dividendi. Zato je realno očekivati da će NIS i Telekom i na narednoj listi APR-a biti među vodećima u kategorijama kojima se meri uspešnost poslovanja, odnosno finansijski kapaciteti srpskih preduzeća.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE