Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svečano pušten u rad prvi vetropark u južnom Banatu

  Kompanija MK Fintel Wind, danas je svečano pustila u rad vetropark „La Piccolina“ u Zagajici blizu Vršca koji je ujedno i drugi ovakav objekat koji je kompanija izgradila, a prvi u Južnom Banatu.

  Radi se o postrojenju ukupne instalisane snage od 6,6 MW, a u čiju izgradnju je uloženo preko 10 miliona evra. Probni rad vetroparka „La Piccolina“ započeo je sredinom jula ove godine kada je 1.5 milona kWh (kilovatsati) električne energije poteklo ka Vršcu.

  Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, u prisustvu zvanica i investitora, presecanjem vrpce zvanično je pustio u rad prvi vetropark u ovom delu Srbiji.e Domaćin skupa, izvršni direktor kompanija Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind-a, Tiziano Giovanneti, izrazio je zadovoljstvo što je realizacijom još jedne jako značajne investicije ova kompanija potvrdila svoju posvećenost očuvanju životne sredine, ali i strateške opredeljenosti razvoju na našem tržištu Srbije.

  “Za sve ovo što vidite bila je potrebna ogromna kondicija i upornost. Prva merenja vetra na ovom području započeli smo davne 2009. godine, kada ujedno i počinje razvoj projekta. To je tada predstavljao pionirski poduhvat, a danas smo svi zajedno svedoci puštanja u rad drugog po redu vetroparka koji već isporučuje čistu energiju na hiljade lokalnih porodica sa nula zagađenja. Da, energija vetra ne podrazumeva samo čistu i održivu energiju, već i radna mesta i prednosti za celu lokalnu zajednicu. Nakon „La Piccolina“, zahvaljujući naporima vlade koja je odobrila održiv program podsticaja kroz nov ugovor o kupoprodaji struje, u planu je izgradnja i velikog vetroparka isto u blizini Vršca, koji će  otvoriti nova radna mesta na lokalnom nivou barem u naredne 2 godine, dodao je Giovannetti.

  Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je da je ovo izuzetno važan dan za srpsku energetiku.

  „Ponosan sam što u ovom i prethodnom mandatu Vlade Republike Srbije otvaramo drugi vetropark i što smo napravili značajan iskorak kao država i društvo u celini u pravcu daleko veće zastupljenosti obnovljive energije u našoj ukupnoj potrošnji. Značajno je da istaknemo da je ovo samo početak i da su pred nama zaista sjajni projekti koji će u velikoj meri promeniti Srbiju. U proteklih nekoliko godina izgradili smo jedan broj energetskih objekata iz obnovljivih izvora energije, a sa ovim objektom približavamo se 80 megavata, što je značajan i dobar pokazatelj da smo ozbiljlni i da je to samo početak jednog zasigurno utabanog puta koji više nema alternative. U ovom trenutku imamo status privremenog povlašćenog proizvođača za još 12 elektrana na obnovjlive izvore čiji je ukupan kapacitet oko 485 MW, što je izuzetno značajno. Srbija će bez ikakve dileme ostvariti svoje ciljeve. Mi ćemo se do 2020. približiti ili distići naš cilj od 27odsto ukupne potrošnje iz obnovljivih izvora”, istakao je Antić.

  Ukupna očekivana proizvodnja na godišnjem nivou je oko 20 GWh (dvadeset gigavatsati). Ovo je dovoljno energije za oko 5500 domaćinstava. Energije koja je potpuno čista i čija proizvodnja ne zagađuje okolinu i koja koristi samo vetar. Projekat je od samog početka pratio veliki broj srpskih kompanija, instututa, fakulteta, projektantskih kuća i državnih institucija, dok je uz pomoć UniCredit banke koja je finansirala deo projekta, oktobra 2015. godine počinju radovi na igradnji vetroparka.

  “Veoma smo ponosni što je kompanija MK Fintel Wind prepoznala UniCredit Banku kao dobrog i pouzdanog partnera, spremnog da doprinese izgradnji jednog od prvih vetro-parkova u zemlji – ‘La Piccolina’. Zahvaljujući našoj agilnosti, sposobnosti da pratimo komplikovane transakcije I finansiranje prilagodimo specifičnim zahtevima klijenata, ovaj projekat smo podržali kreditima u ukupnom iznosu od 8,5 miliona evra. Naša banka je prepoznala značaj i potencijal koji leži u sektoru obnovljivih izbora energije i danas naš portfolio uključuje i mini hidro postrojenja i solarne elektrane, što govori u prilogu naše spremnosti da i dalje pratimo investicije u ovom sektoru.“, izjavila je Čila Ihas, predsednica Izvršnog odbora UniCredit Banke Srbija.

  Kompanija MK Fintel Wind krajem prošle godine otvorila je vetropark Kula, koji je ujedno i prvi vetropark u Srbiji ukupne instalisane snage 9,9 MW, a trenutno radi na razvoju projekta vetroparka „Košava” koji će se nalaziti isto u okolini Vršca ukupne snage 117 MW, gde će u prvoj fazi biti investirano oko 50 mil EUR. Pored povećanja ukupnog energetskog kapaciteta u Banatu, Vojvodini i Podunavlju, kompanija u budućnosti planira realizaciju i izgradnju još vetroparkova, kako bi podigli sopstvene resurse ali i lokalnu privredu.

  Izgradnjom prvog vetroparka u Srbiji ova kompanija dala je svoj doprinos uvećanju udela obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji struje, a puštanjem u rad La Pikoline, kompanija MK-Fintel WIND još više približava našu zemlju ka ostvarenju postavljenog cilja od 27% udela OIE u bruto finalnoj potrošnji energije do kraja 2020. godine.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE