Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NEPLAĆENI POSLOVI: Žene dvostruko više rade

  Žene u Srbiji, bez obzira da li su zaposlene ili ne, dvostruko više rade u kući, a upola manje vremena provode na plaćenim poslovima nego muškarci, pokazala su istraživanja Republičkog zavoda za statistiku.

  „Muškarci su u proseku skoro duplo više angažovani od žena na plaćenim poslovima, odnosno tri sata i 46 minuta, a žene dva sata i četiri minute“, rekao je na konferenciji za novinare direktor RZS Miladin Kovačević.

  Kovačević je na promociji publikacije „Korišćenje vremena u Republici Srbiji 2010. i 2015. godine“ dodao da je potpuno druga slika kad se radi o neplaćenom poslu, jer žene dvostruko više rade u kući od muškaraca.

  Prema njegovim rečima, žene provedu oko četiri i po sati dnevno u obavljanju kućnih poslova, a muškarci malo više od dva sata. On je istakao da je i za žene i muškarce vreme provedeno na plaćenom poslu ostalo skoro isto kao pre pet godina.

  Podaci pokazuju da žene u proseku ukupno rade nepunih sedam sati, a muškarci skoro šest, s time što žene više od dve trećine vremena provode u neplaćenim poslovima, a muškarci u plaćenim.

  Na osnovu ankete više od 3.500 domaćinstava utvrđeno je da građani starosti 15 i više godina u proseku dnevno provode u nekoj vrsti rada skoro sedam sati, jedan školski čas u učenju, najveći deo dana, oko 10 sati u ličnim potrebama, a oko šest i po sati uživaju u slobodnom vremenu.

  U 2015. godini su i žene i muškarci u proseku 30 minuta imali manje vremena za lične potrebe kao što su spavanje, ishrana i higijena, nego pre pet godina.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE