Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Savet stručnjaka: 15 načina da isplanirate obrok

    Prvi srpski health coach i autor programa ’5 dana detoks’ Tatjana Popović odlučila je da vam pomogne oko večitog pitanja ’Šta jesti’. Kao što i sami znate ovo pitanje je mnogo dublje i povlači sa sobom bezbroj sličnih.

    Ovo su njeni saveti za planiranje obroka:

    1. Svake nedelje provedite određeno vreme tražeći recepte.

    Pretražite blogove i veb-stranice sa receptima koji izgledaju primamljivo, a takođe potražite i časopise sa receptima za sjajna jela. Budite inspirisani! Na listi ”Šta kuvati”, koja je okačena na frižideru, treba imati jela koja volimo da jedemo i koja su laka za kuvanje. Neka vaša ishrana bude raznovrsna i kada pronađete neko zanimljivo jelo u časopisu ili na internetu dodajte ga na listu.

    2. Napravite mesto gde ćete čuvati recepte.

    Odlučite da li ćete ih čuvati u fioci ili fascikli koja će vam biti uvek pri ruci kada kuvate.

    3. Pitajte vašeg partnera, porodicu ili cimera šta vole da jedu i to zabeležite.

    Lako se možete naći u situaciji da nemate dovoljno vremena da ih pitate šta vole da jedu, a ove beleške vam i te kako mogu značiti ukoliko odlučite da ih iznenadite.

    4. Proverite kakvo vas vreme očekuje.

    Znate i sami da vam se po kiši ne jede određena hrana ili kada je previše toplo napolju. Pored toga, opšte je poznato da je jako važno jesti sezonski izbalansiranu ishranu.

    5. Vodite dnevnik ishrane.

    Jedna od najboljih inspiracija jeste kada se trudite da oborite vlastiti rekord. Bacite pogled na jela koja ste kuvali pre godinu dana ili dve. To je dobar način da se prisetite jela koja ste ranije jeli i koja još uvek volite.

    6. Otvorite kalendar.

    Sada kada znate šta biste jeli u narednoj nedelji, zapišite to u kalendar. Možete da koristite svoj kalendar na računaru, ili da zapišete vaše obroke u notes. Sami odaberite šta vam najviše odgovara. Bitno je da pribeležite.

    7. Kreirajte tematski jelovnik.

    Veoma je korisno da kreirate tematske jelovnike. Na primer, ponedeljak da bude testenina, utorak riba, sreda piletina… To ne funkcioniše za svakoga, ali može biti zaista korisno za roditelje.

    8. Odaberite dan za kupovinu i napravite spisak.

    Mnogi ljudi koji uspešno planiraju kuvanje, zapravo i idu isplanirano u kupovinu. Pogledate vaše recepte za sledeću nedelju i napravite spisak namirnica. Možete i da uštedite tako što nećete kupovati bespotrebne sastojke.

    via GIPHY

    9. Proverite šta je na sniženju.

    Neki ljudi posebno organizuju svoje jelovnike u skladu sa rasprodajom. Da li je riba ili neko povrće na sniženju? Proverite jer na taj način možete uštedeti novac.

    10. Plan za višak hrane.

    Mnogi od nas mogu da jedu isto jelo i sutra. Možete da skuvate na početku nedelje dva zdrava i obilna ručka, a potom opet sredinom nedelje dok ne dođe vikend. Kada kuvate napravite malo više i ostavite za sutra. Ostatak hrane uvek možete da stavite u zamrzivač i da je podgrejete za nekoliko dana.

    11. Pripremite hranu čim dođete iz prodavnice.

    Operite i osušite salatu. Iseckajte luk. Prodinstajte ili skuvajte povrće. Sve to odložite u frižider i kada budete kuvali mnogo će vam značiti već pripremljeni sastojci, a time ćete uštedeti vreme.

    12. Pripremajte sastojke koje možete iskoristiti za više jela.

    Napravite sos od paradajza dok perete spanać ili rendate bundevu. Sos vam može poslužiti za musaku, a sutradan ga možete iskoristiti za lazanje. Ili pak možete ispeći piletinu, ono što ne pojedete taj dan možete iskoristiti sutra za sendviče ili salatu.

    13. Budite organizovani oko zamrzavanja.

    Napravite veću količinu sosa od paradajza, pola iskoristite odmah, a pola zamrznite za kasnije. Isto tako možete da stavite u zamrzivač supu, gulaš, piletinu, pasulj… i da ova jela odmrznete kada nemate sveže kuvani obrok.

    14. Ne natrpavajte frižider.

    Lako možete izgubiti volju za kuvanjem kada vam je frižider natrpan. Takođe, stvari koje se kriju iza nečega nećete ni znati da su tu, pa se mogu pokvariti. Držite svoj frižider provetrenim i prosvetljenim sa umerenom količinom hrane u njemu. Posebno obratite pažnju na ostatke od ručka ili večere, to prvo treba biti pojedeno.

    15. Pobrinite se da vam je ostava dobro snabdevena.

    Jela se lakše i brže pripremaju ukoliko je ostava dobro snabdevena. Nećete morati da odete do prodavnice kada vam ponestane maslinovog ulja. Uvek imajte spremne začine za marinadu, a limun i sveže bilje čuvajte u frižideru.

    [preporucene_vesti ids=“247352, 233882, 234549″]

    Izvor: BIZLife

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE