Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemci stopirali kineske investicije: Strana ulaganja dobrodošla, ali ne bez uslova

  Nemačka vlada je zabranila dve kineske investicije u vitalna domaća preduzeća, a ovu odluku saopštio je  ministar privrede Robert Habek (Habeck).

  Vlada je stopirala prodaju dortmundske fabrike čipova Elmos, kao i jedno drugo ulaganje čiji detalji nisu objavljeni.

  Habek je tu odluku obrazložio kao zaštitu strateških interesa.

  Poslovni dnevnik Handelsblat (Handdelsblatt) je, međutim, naveo da se radi o bavarskoj firmi ERS Electronic, globalnom igraču u industriji poluprovodnika.

  Strana ulaganja i investicije dobrodošle, ali ne bez uslova

  Habek je rekao da je nemačka privreda otvorena i da su strana ulaganja dobrodošla, ali ne bez uslova.

  „Otvorena privreda ne znači i naivna privreda. Kina jeste i treba da ostane trgovinski partner Nemačke, ali uz jasan strateški pristup, posebno u proizvodnji poluprovodnika i mikročipova,“ rekao je on.

  Habek je ukazao da trgovina može biti poluga politike protiv nemačkih interesa, ali i „oštar mač“ u odbrani tih interesa. „Nastavićemo ubuduće da oštrimo taj mač,“ rekao je.

  Nemačka je u krizi zbog prevelike zavisnosti od ruskih energenata, pre svega gasa. Vlada kancelara Olafa Šolca  je obećala difersifikaciju uvoza i razvoj sopstvenih, obnovljivih izvora.

  Investicije i oprez

  Razvoj globalnih odnosa posle napada Rusije na Ukrajinu podstakao je nemačke političare da opreznije pristupaju odnosima koji zemlju mogu da postave u podređen položaj i ugrozi bezbednost snabdevanja, a pre svega u saradnji sa Kinom, prenosi dpa.

  Šolcova vlada je, uprkos kritici pojedinih ministarstava i sa drugih strana, nedavno odobrila jedno kinesko ulaganje u kontejnerski terminal Luke Hamburg.

  Šta su još problemi?

  Energetska kriza sve više preti radnicima u Nemačkoj gde čak četvrtina firmi planira da smanji broj zaposlenih, pokazalo je nedavno  istraživanje Udruženja Family Business and Politics.

  Poređenja radi, u sličnoj anketi u aprilu ove godine takav odgovor je dalo 14 odsto kompanija.

  Osim toga, novo istraživanje koje je u ime udruženja sproveo ekonomski institut Ifo pokazuje da 57 odsto firmi sprema da odloži planirana ulaganja, što je takođe više nego prošlog proleća.

  Muke nemačkog giganta sa nabavkom čipova

  Izvor: dpa

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE