Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačke kompanije razmišljaju o selidbi u inostranstvo

  Nemačke mere pomoći s visokim troškovima energije doneće tek ograničeno olakšanje i malo je verovatno da će odvratiti kompanije koje su već odlučile da presele proizvodnju na jeftinije lokacije u inostranstvu.

  Nemačka vlada je prošlog meseca predložila paket olakšica, uključujući limit za cenu gasa i niže poreze na promet kako bi pomogla domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima s naglim skokom cena.

  „Predloženi paket energetskih olakšica koji je trenutno na dnevnom redu neće promeniti ništa. Moramo i dalje tragati za alternativama“, rekao je izvršni direktor bavarskog proizvođača porcelana Rosenthal Mads Ryder.

  Kompanija osnovana u Nemačkoj pre 143 godine razmatra preseljenje delova proizvodnje u inostranstvo kako bi smanjila troškove, a Ryder je rekao da je plan o limitu za cene gasa još uvek previše nejasan da bi Rosenthal preispitao svoje planove.

  Visoki troškovi rada i drugih troškova u Nemačkoj teraju mnoge firme da sele delove ili kompletno poslovanje na jeftinije lokacije u evropskim privredama u nastajanju i u druge delove sveta ili da bar razmotre tu mogućnost.

  dresden

  Ekonomski savetnik nemačkog ministra finansija Lars Feld rekao je da su energetska kriza i skok cena gasa nakon smanjenih pošiljki iz Rusije ubrzali taj proces.

  Nemačka industrija plaća i do 10 puta veće cene energije nego pre dve godine i čak petina inženjerskih kompanija upozorava da bi mogli preseliti bar deo poslovanja u inostranstvo, pokazalo je prošlomesečno istraživanje sindikata IG Metall.

  Nemačko udruženje za mala i srednja preduzeća saopštila je da ne vidi konkretne naznake pojačane selidbe proizvodnje, budući da kriza cena energije pogađa sve evropske zemlje.

  Početna tačka deindustrijalizacije Nemačke

  Deutsche Bank u istraživanju procenjuje se da će se zbog rasta cena energije proizvodnja ove godine u Nemačkoj smanjiti za 2,5 odsto i za pet procenata u 2023.

  „Kada se za otprilike 10 godina osvrnemo na današnju energetsku krizu, možda ćemo ovo razdoblje označiti kao početnu tačku ubrzane deindustrijalizacije Nemačke“, smatraju analitičari Deutsche Banka.

  Velike nemačke industrijske kompanije mogu premestiti proizvodnju u inostranstvo, ali kriza će teže pogoditi male i srednje firme, okosnicu nemačke industrije. „Za nemačka mala i srednja preduzeća adaptacija novom energetskom svetu biće veliki izazov koji neke neće prevladati“, dodaje se u studiji.

  Proizvođač auto-delova Boegra smanjio je u septembru proizvodnju zbog visokih cena energije, a već je prebacila deo proizvodnje u Češku i sada razmišlja o sledećem koraku. „Sledeće sedmice putujem u Češku kako bih ispitao mogućnosti širenja našeg poslovanja“, rekao je izvršni direktor Boegre Tobias Linser.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE